Umeå leder ett europeiskt projekt för att stadsplaneringen ska ta hänsyn till både kvinnor och mäns behov. Det lokala ska stå i centrum. Åtta andra städer är med i samarbetet och tillsammans skaffar de sig mer kunskap.
Inom Urbact arbetar europeiska städer tillsammans över nationsgränser för att dela erfarenheter och utveckla en hållbar stadsutveckling.
I juni 2019 antogs 23 nya nätverk till Action Planning Network 2019+. Gendered landscapes är ett av dessa nätverk. Nätverket har fokus på att skapa en förståelse för staden som en plats där könsmässiga maktstrukturer tar sig uttryck, till exempel genom att män och kvinnor använder staden på olika sätt. Det behövs därför verktyg och strategier som är anpassade efter lokala förutsättningar för att få en mer jämställd samhällsplanering.
Umeå kommun är huvudpartner för nätverket Gendered Landscapes. Andra deltagare är Frankfurt am Main i Tyskland, Trikala i Grekland, Barcelona Activa SA i Spanien, La Rochelle Urban Community i Frankrike, Panevezys i Litauen och Celje i Slovenien.
Linda Gustafsson är jämställdhetsstrateg på Umeå kommun och projektleder nätverket tillsammans med sin kollega Annika Dalén. Vi intervjuade Linda Gustafsson för att få en bild av läget i projektet.
Kan du beskriva vad som har hänt i projektet i starten?
- Efter ett positivt besked om att vi fått projektpengar genomfördes ett möte i Paris under sensommaren 2019 och sedan en kickoff för alla projektparter i Umeå i oktober 2019. Under hösten 2019 har det framförallt varit fokus på att identifiera allas behov och utvecklingsmöjligheter men också att få en bild av inom vilka områden partnerna har kunskaper som övriga kan lära av.
- Behoven finns bland annat inom stadsplanering, att lösa utmaningar på arbetsmarknaden samt vilken typ av jämställdhetsarbete som är effektivt i vilken typ av sammanhang. Det har blivit tydligt att man behöver utgå från varje partners specifika förutsättningar och göra lokala anpassningar. Den egna platsen och dess historia behöver vara i centrum.
Hur är det att vara huvudpartner?
- Umeå kommun har deltagit i Urbact tidigare men detta är första gången som huvudpartner. Nu har vi ett helhetsansvar för projektet både när det gäller planering av möten och all administration. Vi ska också, likt övriga partners, leverera projektresultat utifrån en handlingsplan. Umeås handlingsplan har fokus på Smart Cities-konceptet, stadsplanering samt frågor som: Jämställdhet från vems perspektiv och varför?
Hur tycker ni att systemet med en expert knuten till nätverket har fungerat?
- Vi har ett mycket tätt samarbete med vår expert. Det fungerar väldigt bra, och själva poängen med att delta i URBACT är att få del av den expertis som erbjuds. Är det mer pengar man behöver i sitt utvecklingsarbete, behöver man leta i andra kanaler. Vi samarbetar väldigt nära med vår expert så det är en förutsättning att man hittar bra former för samarbete och kommunikation.
Vad händer framöver?
- Vi har fått stöd även för nästa fas i projektet och mycket positiv respons från URBACT. Vårt projekt är det enda som fokuserar på temat jämställdhet.
- Nästa fas ska pågå i två år och resultera i att varje partner tar fram en handlingsplan. Mot slutet av projektet ordnar Urbact en cityfestival med en bred inbjudan där man kan ta del av de olika projektresultaten. På ett sätt är det då det börjar. Det är då varje handlingsplan ska omsättas i konkreta aktiviteter och processer som leder i rätt riktning. Då behöver man ha skapat förutsättningar att kunna ta arbetet vidare, inte minst genom sina olika lokala stödgrupper, som varje partner skapar i sitt lokala sammanhang.
Läs tidigare artikel om arbetet i Umeå: urbact.eu/tre-svenska-städer-deltar-i-europeiskt-nätverk-för-hållbar-stadsutveckling
Mer information om nätverket finns på: urbact.eu/genderedlandscape