URBACT – incursiune în viitor: rezultate și recomandări reieșite din consultarea INTERREG

Edited on 07/02/2025

 

URBACT a publicat raportul final rezultat urmare consultării INTERREG 2024. Care sunt principalele constatări și recomandări pentru viitorul URBACT și al politicii de coeziune a UE post 2027?

Politica de coeziune a UE implică o multitudine de actori, instrumente și comunități, de la nivel local și regional. Consultările reprezintă un instrument util pentru ca aceste politici să răspundă nevoilor și realităților cetățenilor. În 2024, INTERREG a lansat o consultare publică privind viitoarea politică de coeziune (post 2027). Comisia Europeană a pus la dispoziție un set comun de instrumente pentru a sprijini colectarea de informații și opinii specifice fiecărui program INTERREG.

În acest context, URBACT a lansat un sondaj online și ateliere de consultare. Acesta a fost un exercițiu de cooperare în sine, utilizând abordarea integrată a metodei URBACT, participarea numeroasă, precum și crearea în comun și învățarea prin acțiune. Consultarea a colectat perspective valoroase, pe baza a două tipuri de instrumente: a) un sondaj online deschis, ce a avut 228 de respondenți și b) 12 ateliere de consultare cu diferite tipuri de actori interesați și cu cetățeni (330 de participanți în total). 

Care sunt principalele constatări și recomandări reieșite din procesul de consultare? Ce va aduce viitorul pentru URBACT și pentru orașe într-un context în continuă evoluție, atât în ceea ce privește politicile implicate, cât și programul în sine?

Privire generală asupra principalelor constatări: Orașele europene și cooperarea urbană

Rezultatele consultării au fost analizate de o echipă de experți URBACT și au fost consolidate într-un raport final aprobat de Comitetul de Monitorizare al Programului URBACT. 

Raportul URBACT de prezentare a rezultatelor consultării (din decembrie 2024) formulează trei mesaje-cheie din partea URBACT cu privire la viitorul politicii de coeziune

1. Cooperarea urbană este esențială pentru coeziune și pentru comunitatea europeană. Aceasta creează o identitate europeană și empatie între țări și culturi. 

2. Cooperarea urbană este un angajament pe termen lung al unor parteneri numeroși, care oferă răspunsuri solide la provocări complexe ale societății. 

3. Cooperarea urbană este un curent puternic care impulsionează transformarea urbană pentru o Europă mai bună și mai orientată spre viitor. 

Consultarea evidențiază nu numai principalele aspecte care modelează viitorul nostru urban, ci subliniază, de asemenea, și contribuția deosebită adusă de URBACT în cadrul INTERREG și în cadrul politicii de coeziune post-2027. Să ne uităm mai atent la câteva dintre aceste constatări și să vedem opiniile exprimate de diferitele tipuri de respondenți!

 

Dezvoltare sustenabilă localizată

Indiferent dacă subiectul este infrastructura verde, energia din surse regenerabile sau mobilitatea durabilă, consultarea a evidențiat un accent puternic pe dezvoltarea urbană durabilă din orașele de toate dimensiunile. 

Respondenții au identificat, de asemenea, necesitatea intensificării schimburilor și cooperării pentru a promova nevoile și capacitățile orașelor. Printre alte aspecte-cheie, participarea și capacitarea cetățenilor, planificarea integrată și strategică, obiective de dezvoltare durabilă localizate și instituirea unor procese eficace de dezvoltare locală au fost identificate ca necesitând atenție suplimentară în viitorul cooperării teritoriale. 

« Avem nevoie de mai mult ajutor și de mai multă implicare din partea autorităților noastre naționale, de mai multe stimulente pentru a valoriza buna cooperare și de mai multă promovare a nevoilor și capacităților orașelor. » Un CETĂȚEAN

 

 

 

Învățare și schimb de cunoștințe

Rezultatele consultării indică faptul că cooperarea dintre orașe este apreciată pentru învățarea reciprocă și schimbul de cunoștințe prin intermediul atelierelor comune, vizitelor de studiu și schimburilor. Orașele mici și mijlocii, în special, apreciază astfel de oportunități. 

Consultările au arătat că orașele mici caută stimulente mai directe pentru a lua în calcul și a recunoaște buna cooperare.

 

 

« Prin ateliere comune învățăm cel mai eficient de la și împreună cu orașele partenere europene.» Reprezentant al unei AUTORITĂȚI LOCALE/ADMINISTRAȚII MUNICIPALE 

 

 

Finanțare și fonduri

Există un consens clar cu privire la necesitatea unei finanțări ulterioare. Reprezentanții orașelor și-au exprimat dorința puternică de a implementa proiecte de investiții, inclusiv pentru conversia clădirilor, a spațiilor publice, restaurarea patrimoniului cultural și a facilităților sociale.

 

Realizarea tranziției digitale

Tranziția digitală a fost evidențiată în răspunsuri, alături de dezvoltarea inteligentă a orașelor și de serviciile publice digitale pentru implicarea cetățenilor

Unele respondenți au sugerat utilizarea instrumentelor digitale și serviciilor de traducere pentru a facilita colaborarea transfrontalieră. Pentru orașele mai mici, în special, portalurile proiectelor și instrumentele online au fost identificate ca fiind mijloace de îmbunătățire a schimburilor de informații și a eficienței.

 

«Uniunea Europeană trebuie să lanseze inițiative mai inovatoare, multisectoriale și mai îndrăznețe, în loc să continue din inerție. » Reprezentant al SECTORULUI PRIVAT

 

 

Apel la voci viitoare

În cadrul acestei consultări a fost pus accentul pe implicarea tinerilor, având în vedere faptul că aceștia și generațiile viitoare vor fi cei mai afectați de consecințele pe termen lung ale politicilor actuale. 

În evaluarea răspunsurilor la sondaj, tinerii au demonstrat un grad ridicat de conștientizare a problemelor și a soluțiilor adecvate pentru subiecte urbane variate, în special pentru acelea care îi afectează, precum mobilitatea, siguranța, spațiile publice incluzive pentru activități culturale și acces la natură, schimbările climatice, sărăcia, incluziunea de gen și sănătatea mintală. Ei și-au exprimat opiniile și interesul pentru schimburile educaționale inter pares, pentru crearea în comun de soluții locale și pentru mai multe oportunități de implicare prin intermediul platformelor de cooperare. Feedbackul și răspunsurile tinerilor la această consultare au arătat că există un potențial semnificativ și este importantă implicarea acestora în procesul de dezvoltare integrată a orașelor europene. 

 

« Orașul ar trebui să ofere mai mult acces la natură (de exemplu, în Paris, Sena să devină mai accesibilă pentru pietoni), iar acest acces la natură să devină sigur pentru toată lumea. » Reprezentant al Tinerilor 

 

 

Experiența URBACT privită prin lupă

În evaluarea principalelor rezultate ale consultării, raportul de prezentare a rezultatelor oferă percepții directe interesante cu privire la rolul jucat de Programul URBACT în intensificarea cooperării europene. 

 

« De la partenerii noștri europeni din rețeaua URBACT învățăm bune practici, know-how și metode de administrare a centrelor orașelor.» Reprezentant al unei ONG

 

 

A fost subliniat în mod special faptul că participarea la proiectele URBACT a oferit orașelor o vizibilitate sporită și acces la oportunități de finanțare suplimentare, după finalizarea proiectului. 

 

« URBACT a fost o rampă de lansare pentru orașul meu pentru a obține vizibilitate pe scena internațională și pentru a primi alte finanțări» Reprezentant al unui ORAȘ / al unei AUTORITĂȚI LOCALE

 

 

Următoarele secțiuni detaliază percepțiile asupra programului URBACT – acum și în viitor.

 

Beneficiile aduse de cooperare

1. Implicarea activă a cetățenilor în planificarea și implementarea proiectelor,  pentru a se asigura că vocile lor sunt auzite și că nevoile lor sunt acoperite. 

2. Validarea ideilor observate în proiectele de succes, precum bunele practici URBACT, este o platformă ce aduce recunoaștere ideilor bune și care are un rol în procesul de convingere a partenerilor locali și a factorilor de decizie politică („A funcționat acolo, de ce nu ar trebui să încercăm și noi?!”). 

 ...și multe altele...

 

Cadrul oferit de URBACT 

Evenimentele de consolidare a capacității pentru administrațiile orașelor, inclusiv Universitatea de Vară URBACT și formarea privind resursele URBACT, sunt percepute ca fiind elemente cu mare valoare adăugată aduse de URBACT orașelor de toate dimensiunile. 

Activitățile de colaborare în cadrul rețelelor și de diseminare reprezintă nucleul URBACT și un element puternic de coeziune. 

Expertiza în proiecte de cooperare reprezintă un avantaj important pentru orașele care participă la rețelele URBACT și este subliniată ca un element-cheie pentru extinderea profesionalismului. 

 « De asemenea,  cadrul oferit stabilește de la început așteptări clare, oferind orientări puternice pentru orașe.» MEMBRU AL COMITETULUI DE MONITORIZARE

 

 

 

 

Lista de dorințe a URBACT

Una dintre întrebările aferente consultării a fost: „Care este cea mai importantă noutate pe care ați dori să o vedeți în viitor din partea URBACT?”. În orașele de toate dimensiunile, există dorința de simplificare și cerințe de rărire și reducere a  obligațiilor de raportare, inclusiv în ceea ce privește procesele de rambursare din cadrul URBACT. Orașele ar dori, de asemenea, mai mult sprijin pentru implementarea rezultatelor cooperării

Există, de asemenea, o dorință generalizată pentru mai multe rețele, schimburi și proiecte inovatoare. Orașele mici au menționat în mod explicit că sunt necesare mai multe proiecte și ateliere de comunicare. Factorii interesați sugerează, de asemenea, intensificarea cooperării urbane externe și internaționale

Echipa de experți a analizat, de asemenea, nevoile specifice în funcție de dimensiunea orașelor:

 

Recomandări de politică și o cale de urmat

Raportul de prezentare a rezultatelor URBACT se încheie cu 11 recomandări organizate în funcție de nivelul vizat, și anume recomandări de politică și recomandări pentru program. Recomandările de politică se referă la indicații referitoare la direcția pe care ar trebui să o ia cooperarea urbană – așa cum a fost ea modelată de URBACT și la rolul important pe care îl are în consolidarea capacității orașelor de toate dimensiunile, la structura de guvernanță pe mai multe niveluri, la finanțarea ulterioară finalizării proiectelor. Recomandările pentru program oferă perspectiva factorilor interesați consultați cu privire la aspecte importante ale cooperării dintre orașe, precum adaptabilitatea și flexibilitatea pe parcursul perioadei de programare la complexitatea și dinamica ce sunt tipice pentru dezvoltarea urbană integrată, precum și la aprofundarea și extinderea participării locale, precum cea a grupurilor locale URBACT. 

 

Iată două dintre aceste recomandări și raționamentul pe care se bazează: 

 

R1. Cooperarea urbană ar trebui să fie o OPȚIUNE ATRACTIVĂ ȘI UȘOR ACCESIBILĂ PENTRU TOATE ORAȘELE din Europa. 

DEOARECE: Consultarea factorilor interesați a arătat modul în care orașele din Europa variază semnificativ din punct de vedere al dimensiunii, economiei și resurselor, capacității instituționale și umane, guvernanței și legislației, dezvoltării infrastructurii și multe altele. Orașele care au parcurs deja din drumul lung către dezvoltarea urbană durabilă și planificarea integrată pot oferi cunoștințe, perspective și inspirație acelor orașe pentru care eforturile în acest sens sunt abia la început. 

 

R9. Aprofundarea și extinderea PARTICIPĂRII locale, precum GRUPURILE LOCALE URBACT, prin creșterea la nivelul următor a capacității orașelor, cu scopul creării în comun și asumării responsabilității, prin schimburi și învățare în comun. 

DEOARECE: Procesul de consultare a evidențiat o nevoie extinsă de dezvoltare în continuare a colaborării transsectoriale cu părțile interesate, cum ar fi sectorul privat, universitățile și cetățenii, pentru a da forță planificării unui proiect durabil la care toți ar putea participa, la care ar putea contribui și de care ar putea beneficia.

 

Perspective viitoare pentru cooperarea urbană europeană

Una dintre cele mai puternice concluzii ale consultării este că cooperarea dintre orașe aduce ca beneficiu construirea unei identități europene. O astfel de identitate comună contribuie puternic la coeziune și consolidează sentimentul de comunitate și empatie între țările europene. Atunci când inovarea urbană este aliniată și orașele împărtășesc modul de implementare a acțiunilor durabile, poate fi generată o putere transformatoare, pentru o Europă mai bună și mai orientată către viitor. 

Privind în perspectivă, filosofia și metoda URBACT vor continua să ofere coeziunii europene o contribuție specifică, care intensifică transformarea urbană durabilă prin colaborare și incluziune. 

Citiți raportul complet de prezentare a rezultatelor (și anexele sale) pentru lista completă de recomandări, precum și pentru viitoarele direcții pentru programul URBACT și pentru politica de coeziune a UE post 2027! 

Aflați detalii referitoare la procesul de consultare, precum și cu privire la cele două metode de analiză a datelor bazate pe inteligența artificială utilizate pentru a analiza rezultatele, aici.

Submitted by Simona Arghire on 07/02/2025
author image

Simona Arghire

See all articles