URBACT Nordic Campus ägde rum i Stockholm den 7-8 november på Tillväxtverket. Evenemanget samlade nordiska städer som ingår i URBACT Action Planning Networks och försåg dem med verktyg för att förbereda sig för genomförandefasen av de åtgärder de planerat i nätverken. I Sverige är Umeå, Härnösand, Varberg, Malmö och Länsstyrelsen i Skåne aktiva i nätverk som handlar om jämställd upphandling, digital medborgarservice, talangattraktion, cirkulär ekonomi och jämställdhet kopplat till entreprenörskap.
Tema för campuset: implementering och finansiering
Campuset fokuserade på utmaningar relaterade till implementering och resurser. Målet var att utrusta deltagarna med metoder och verktyg för att förbereda och finansiera genomförandet av planerade insatser. Först fick städerna fokusera på att omsätta idéer till handling, för att därefter fokusera på framtagandet av finansieringsstrategier och på hur stöd, finansiering och resurser säkerställs. Bland annat fick deltagarna träna på att pitcha sina projektidéer. Det gavs även möjlighet att träffa finansiärerna Nordiska investeringsbanken och Interreg Östersjöprogrammet. Finansiärerna informerade om finansiering för investeringar i städer i form av lån respektive EU bidrag. Deltagarna fick även delta i nationella rundabordssamtal om finansieringsmöjligheter på nationell nivå samt annan möjlig EU-finansiering.
Elisabet Klingenstierna från Varberg, som är partner i nätverket C4talent, deltog i campuset: "Vi hade två givande dagar i Stockholm där jag fick möjlighet att träffa andra nätverk, utbyta erfarenheter och dela både utmaningar och goda idéer. Det var särskilt värdefullt att få nya insikter och uppslag kring framtida finansiering. I en vardag där fokus ofta ligger på det operativa arbetet och innehållet, var det lärorikt att lyfta blicken och se de långsiktiga möjligheterna kopplade till det arbete man gör.”
Deltagarna fick också höra berättelser från URBACT-städer i de tre nordiska länderna. Turku och Köpenhamn berättade om sitt arbete med samskapande planeringsprocesser för offentliga platser respektive platsbaserade klimatåtgärder. Det svenska exemplet som lyftes var Härnösand där Jennie Olofsson, projektledare för den svenska delen av URBACT nätverket Meta City- Virtual solutions för Real People, talade om medborgarservice och AI.
Avslutningsvis fick deltagarna erfara en kreativ Climate Fresk- workshop. Syftet var att workshopen skulle bidra till att definiera lämpliga gröna åtgärder för nätverkens framtida insatser.
Så vad tog städerna med sig hem?
Städerna hade fått prova på nya arbetssätt för att accelerera implementeringen av insatser inom hållbar urban utveckling. De hade även fått stifta bekantskap med finansieringslandskapet och fått utbyta erfarenheter med varandra och med finansiärer.
Annika Jansson från Umeå, som ingår i nätverket GenProcure, sammanfattade sina erfarenheter av campuset: ”Det var trevligt att träffa de andra nätverken och vi fick ta del av väldigt mycket information på väldigt kort tid. Det vi främst tar med oss och planerar att arbeta vidare med är att pitcha. Det var bra kunskap och vår plan är att använda den vid vår aktivitet som handlar om att utveckla en kunskapshöjande vidareutbildning vid Umeå kommuns upphandlingsavdelning om hur upphandling och jämställdhet kan länkas samman”.
Flera deltagare vittnade om att de fått insikt i finansieringsmöjligheter inom för dem nya EU-fonder, alternativa finansieringssätt och nya metoder och verktyg. De återvänder nu hem med idéer som bidrar till struktur och kreativitet i framtida insatser inom hållbar stadsutveckling.