URBACT's eerste e-Universiteit: hoogtepunten van het evenement en open resources

Edited on 04/04/2023

Ontdek zes van de hoogtepunten van het allereerste URBACT evenement over grootschalige, live digitale capaciteitsopbouw voor steden!

"Inspirerend, nuttig, nieuw, intens"... Dit zijn de vier woorden die het meest werden gebruikt door de stedenbouwkundigen om hun ervaring met de allereerste URBACT e-Universiteit te beschrijven, dat op 8 oktober 2020 afliep, na een maand van interactief leren over geïntegreerde actieplannen voor duurzame stadsontwikkeling. De URBACT e-University "afgestudeerden" kennen nu zowel de instrumenten als de technieken en tactieken om met hun eigen lokale groepen te werken aan geïntegreerde stedelijke actieplannen.

Kijk samen met ons terug naar de zes sterkste punten van de URBACT e-Universiteit 2020.

 

De URBACT e-Universiteit deelnemers gaven hun mening tijdens de slotzitting

 

    1. Een digitale masterclass - met middelen die voor iedereen toegankelijk zijn

De e-Universiteit was een leertraject waarbij elke stap de deelnemers steeds meer vertrouwd maakte in het opbouwen van een lokaal geïntegreerd actieplan: van betrokkenheid van belanghebbenden, probleemanalyse en co-creatie van ideeën, tot actieplanning, zichtbaarheid van resultaten en het delen van kennis. Een participatieve planningsaanpak waarmee ambtenaren wellicht vertrouwd zijn, maar die zij misschien niet hebben gebruikt in hun dagelijkse werk.

Voor elke stap van het proces hoorden de deelnemers de theorie in de plenaire vergadering. Vervolgens kregen ze de kans om in kleine interactieve groepen de theorie in de praktijk om te zetten, waarbij telkens een specifieke tool werd getest:

"Het is niet alleen een goede herinnering aan wat je kan doen, maar het zegt ook hóe je het kan doen, hoe je het samen kan doen zelfs, opdat je weet dat je het kan!”

Christophe Gouache, e-Manager van de URBACT online universiteit en senior expert van ActiveCitizens

Het goede nieuws voor alle stedenbouwkundigen, of ze nu wel of niet bekend zijn met URBACT, is dat de URBACT toolkit - die de vijf stadia van de beleidsplanningscyclus bestrijkt, van het analyseren van een stedelijke uitdaging tot het meten van de effecten - nu gratis online beschikbaar is. U kunt zelfs alle sessies van de Online Universiteit raadplegen via een speciale YouTube-playlist en ook andere bronnen - zoals "Learning Memos" - vinden op het platform van de Online Universiteit.

"Als u een stad bent die een participatief en geïntegreerd actieplan wil ontwikkelen, zal dit u een uitstekend overzicht geven van de stappen die u daarvoor moet nemen".

Eileen Cowley, hoofd van de e-universiteit en Senior Expert bij Resourceful Cities.

 

2. Een rijk vierweeks programma

De e-Universiteit bestond uit acht sessies van twee uur - inclusief plenaire presentaties en kleine groepsworkshops - over een periode van een maand.

De activiteiten varieerden van het testen van de ‘problemenboom’ om het begrip van de lokale uitdagingen te verduidelijken tot het opbouwen van een visie door middel van de creatieve ‘krant van morgen’ oefening.

 

Met twee sessies per week werd een grote inzet gevraagd van de deelnemers. Een van de voordelen hiervan voor veel deelnemers, was de mogelijkheid om hun leerproces op een dagelijkse basis te assimileren. Sommigen pasten het direct toe in hun werk tijdens de voortgang van de cursus.

Zo kon Irina Rotaru, coördinator van de URBACT Local Group in Saint Germain-en-Laye (FR) in het Space4People-netwerk, haar nieuwe kennis over output- en resultaatindicatoren onmiddellijk testen, waarbij ze de afstemming van de strategische impactindicatoren van de stad op haar EIT-project voor stedelijke mobiliteit "Safely Connected" tussen de sessies door besprak.

"Het formaat was erg vruchtbaar en hielp om de lessen van elke sessie te cementeren".

Irina Rotaru, Saint Germain-en-Laye (FR)

 

    3. De onschatbare inzet van managers en sessiefacilitators

Elke sessie, gericht op een stap in de participatieve planning, werd opgezet door een "e-Manager", een van de belangrijkste experts in de huidige URBACT-netwerkcyclus. Hun technische en publieke beleidskennis, gecombineerd met hun menselijke en moderatievaardigheden, waren essentieel voor het organiseren van open, boeiende en participatieve informatiesessies. Dit was cruciaal voor het succes van het evenement.

De online universiteit profiteerde ook van de steun van een aantal fantastische vrijwillige "e-facilitators" - vertegenwoordigers van de deelnemende steden en andere deskundigen die het groepswerk in kleine groepssessies elke dag van de universiteit ondersteunden. Zij waren de lijm die het evenement bij elkaar hield!

        4. Een wendbaar antwoord op de Covid-19-crisis - en een stap naar een duurzamere toekomst?

Toen de Covid-19-crisis toesloeg, vreesden velen dat de URBACT Summer School - die in de zomer van 2020 in Dubrovnik zou plaatsvinden - eenvoudigweg zou moeten worden afgelast. URBACT-programma-expert Sally Kneeshaw schreef over de aanzienlijke inspanning en energie die is gestoken in het omzetten van het beproefde concept van de Summer School in een online ervaring.

Zoals ze aangeeft, is falen echt een deel van het leren! Na een hobbelige start werden de eerste technische problemen opgelost, zodat de online aanpak uiteindelijk zowel voor de grote plenaire sessies als voor meer gericht teamwerk werkte. Bovendien hadden velen het gevoel dat iedereen een gemeenschappelijke uitdaging had meegemaakt - organisatoren en deelnemers - en als het goed werkte, genoten ze er allemaal nog meer van!

Het heeft ook een hernieuwde vastberadenheid en extra vaardigheden en vertrouwen gecreëerd om in de toekomst weer gebruik te maken van digitale hulpmiddelen.

"Het was erg moeilijk om flexibel genoeg te zijn om de URBACT Universiteit aan te passen. Mensen mogen het als vanzelfsprekend beschouwen, maar de inspanning die wordt geleverd om een digitaal evenement te organiseren is vergelijkbaar met die van een fysiek evenement”.

Stefanie Weber, URBACT Secretariaat.

  

5. Presentatie van nieuwe interactieve instrumenten op stadsniveau

De toepassing van nieuwe technologieën kwam niet alleen URBACT als programma ten goede, maar bood de deelnemers ook de mogelijkheid om praktische ervaring op te doen met het gebruik van nieuwe interactieve instrumenten die aan hun behoeften in eigen land kunnen voldoen.

Veel deelnemers, die gebruik maakten van Zoom en het Miro "visuele online samenwerkingsplatform" (samen goed voor 304 Miro-bestuursoefeningen!), zeiden dat de e-Universiteit hen nieuwe digitale werkmethoden had aangeleerd die ze in hun eigen stad kunnen gebruiken.

"Het was geweldig om de deelnemers te zien duiken in de Miro tool en er vertrouwd mee te raken tijdens de acht sessies. We wisten dat het voor de meeste mensen geen liefde op het eerste gezicht zou zijn, dus het was zalig om het leren live te zien gebeuren”.

Clémentine Gravier, URBACT Secretariaat

    

    6. En - vooral - de deelnemers!

Terwijl sommige zoomsessies tot 436 deelnemers bereikten, vonden de echte verbindingen plaats in kleinere groepen van 8 tot 10 klasgenoten die elkaar in de loop van de vier weken leerden kennen. Als gevolg daarvan zijn sommigen van plan om hun klasgenoten in hun thuisstad te bezoeken zodra de beperkingen voor Covid-19 zijn opgeheven. Er wordt ons zelfs verteld dat een van de deelnemers een sollicitatiegesprek kreeg aangeboden door iemand van haar werkgroep!

"Ik vond het heerlijk om een goede sfeer en teamgeest te zien ontstaan in groepen mensen die elkaar niet eerder kenden en die uit heel verschillende landen en steden kwamen, met verschillende achtergronden en interesses. Ik hoop dat ze in contact blijven en deze nieuwe werkrelaties voortzetten”.

Clémentine Gravier, URBACT Secretariaat.

De deelnemers aan de allereerste URBACT e-Universiteit waren 486 stadswerkers uit de steden die betrokken waren bij de laatste ronde van de 23 URBACT Action Planning Networks. Ze werden ook vergezeld door een selectie van Afrikaanse partnersteden uit het ASToN smart city network, ondersteund door Frankrijk. Gemiddeld namen 395 personen deel aan elke plenaire vergadering en 280 personen aan de participatiesessies in kleine groepen - een goed resultaat gezien de moeilijkheden om het engagement van de deelnemers gedurende vier weken op peil te houden.

Deze sterke punten werden ontwikkeld na gesprekken met e-managers Liat Rogel, Eileen Crowley en Christophe Gouache, e-facilitators Delphine Gaudart-Brunet, Irina Rotaru en Alisa Aliti Vlasic, en URBACT-leden Stefanie Weber en Clémentine Gravier - slechts een paar van de vele deelnemers en organisatoren die URBACT bedankt voor het helpen opzetten van het evenement en zo het levendig maken van elke sessie!

Vergeet niet de opnames van de e-University sessies op YouTube te bekijken, evenals de rijkdom aan praktisch materiaal voor steden in de #URBACTtoolbox:

 

 

Submitted by Fabian Massart on 22/10/2020
author image

Fabian Massart

See all articles