Puncte cheie din cadrul Universității URBACT 2023

Edited on 10/04/2024

Reține principalele concluzii și momente importante ale evenimentului din Malmö (SE)

Universitatea URBACT a revenit în forță la Malmö, în perioada 28 - 30 august 2023, cu participarea a peste 400 de reprezentanți ai orașelor implicați în cele 30 de Rețele de Planificare a Acțiunilor recent aprobate. De la prima sa ediție din anul 2011, acest eveniment a fost considerat un punct de referință pentru dezvoltarea capacității programului.

Conceput pentru actorii locali din orașele beneficiare URBACT, evenimentul și-a dorit să ofere exemple concrete și perspective cu privire la modul în care Metoda URBACT poate fi pusă în practică, astfel încât participanții să poată reveni acasă pregătiți să înființeze Grupurile Locale URBACT și să experimenteze soluții pentru a dezvolta în comun propriile Planuri de Acțiune Integrată la nivel local.

 

Descoperiți ce a fost planificat pentru participanți în aceste trei zile speciale!

 

1. Testarea Metodei și instrumentelor URBACT

Odată pe zi, pentru mai mult de o oră, participanților le-au fost prezentate tehnici și instrumente care să îi ajute nu doar să creeze și să mențină Grupurile Locale URBACT, ci și să înțeleagă cu adevărat provocările locale, să dezvolte viziuni colective și să planifice acțiuni pentru a-și atinge obiectivele. Împărțiți în huburi cu diferite rețele, au avut loc discuții într-un spațiu sigur și propice pentru schimbul de idei. Ulterior, participanții au trecut la sesiunile Newtwork@Work, unde în grupuri mai mici, au făcut exerciții practice și au pus în aplicare lecțiile învățate privind analizarea problemelor și proiectarea scenariilor, implicând toți actorii interesați și, în cele din urmă, planificând acțiuni integrate.

 

Participanții folosind instrumentul Arborele Problemelor

Participanții folosind instrumentul Arborele Problemelor

Toate materialele care au fost folosite sunt disponibile în setul de instrumente (,,Toolbox”)  URBACT și, cu siguranță, vor fi extrem de utile pe perioada planificării acțiunilor. Așa cum a menționat Øystein Leonardsen din Copenhaga, unul dintre participanții la eveniment: ,,cu cât ai mai multe instrumente în setul de instrumente propriu, cu atât ești mai bine pregătit să faci față diferitelor provocări”. Până la urmă, dacă ai avea doar un ciocan la îndemână, toate problemele întâmpinate vor fi rezolvate în același mod, indiferent de complexitate sau cauza specifică. ,,Cu un ciocan, tot ce poți face este să bați cuie”.

 

2. Întâlnirea cu colegii din întreaga Europă

Pentru mulți dintre cei implicați în noua rundă de Rețele de Planificare a Acțiunilor aprobate, Universitatea URBACT a fost locul unde s-au întâlnit pentru prima data cu toți partenerii de proiect. Pe lângă numeroasele pauze de cafea și oportunitățile de a discuta, participanții au avut șansa unică de a fi aproape de rețelele lor, în special în cadrul sesiunilor Newtwork@Work. Așa cum a afirmat Clémentine Gravier, Șefa Unității – Rețele și Dezvoltarea Capacității din cadrul Secretariatului URBACT ,,după două ediții de e-Universități URBACT care s-au desfășurat online, una în anul 2020 și cea de-a doua în anul 2022, a fost minunat ca în cele din urmă să putem organiza acest eveniment cu prezență fizică pentru dezvoltarea capacității. Adevărul este că nimic nu se compară cu schimburile de experiență în persoană și învățarea reciprocă pe parcursul a trei zile”.

 

SDS

 

 

3. Experimentarea unui eveniment cu emisii scăzute de carbon

Nu este o noutate faptul că URBACT preferă evenimentele cu emisii scăzute de carbon, iar Universitatea din acest an nu a făcut excepție. Cu un meniu complet vegetal, au fost luate măsuri pentru a preveni risipa alimentară. Așa cum s-a remarcat, resturile alimentare au fost refolosite în mod sigur la prepararea altor mese. De asemenea, prin sprijinirea și promovarea mijloacelor ușoare de transport, programul a încurajat participanții să iasă din zona lor de confort. Un participant a parcurs drumul de la Rotterdam la Malmö parțial pe bicicletă, în timp ce mulți alții au călătorit cu trenul, inclusiv un participant din Liege.

Colectarea șnururilor ecusoanelor URBACT pentru reciclare

Colectarea șnururilor ecusoanelor URBACT pentru reciclare

În afară de toate amintirile draguțe, noi cunoștințe și ecusoane minunate confecționate din hârtie reciclată plină de semințe de flori sălbatice gata de plantat, participanții nu au luat nimic altceva acasă. Chiar și șnururile ecusoanelor au fost predate pentru a fi reutilizate la viitoarele evenimente URBACT. Spre deosebire de Universitățile URBACT anterioare, nu au fost oferite obiecte promoționale sau alte bunuri. Toate emisiile de carbon din cadrul Universității URBACT vor fi măsurate și vor fi compensate financiar prin proiecte de împădurire și alte inițiative ecologice locale.

 

4. Descoperirea orașului Malmö

Cu ocazia primei sesiuni plenare a evenimentului, participanții au fost întâmpinați cu căldură de către Sofia Héden, Viceprimarul orașului Malmö pe probleme de mediu și servicii interne. În cadrul acestei sesiuni aceștia au mai aflat faptul că locația Universității URBACT, Arena Malmö, va găzdui ediția de anul viitor a concursului Eurovision. Aceasta este doar una dintre multele lucruri interesante pe care orașul le-a pregătit.

Participanții la stația de tren, pregătiți pentru vizita "Atractivă și activă: rețeta Malmo pentru un oraș vibrant".

Participanții la stația de tren, pregătiți pentru vizita la fața locului  având ca temă: "Atractivă și activă: rețeta Malmo pentru un oraș vibrant".

 

Așa cum se întâmplă în oricare Universitate URBACT, orașul gazdă reprezintă o componentă fundamentală a evenimentului în sine. Programul se mândrește cu prezentarea inițiativelor locale, a proiectelor existente și a planurilor de viitor. Orașul Malmö, în special, a fost de mult timp un beneficiar URBACT. Orașul a fost implicat în cadrul Rețelelor de Planificare a Acțiunilor RESILIENT EUROPE (2015-2018) și LET ’S GO CIRCULAR (2023-2026), ambele rețele axându-se pe probleme de mediu.

În după-amiaza celei de-a doua zile, participanții au avut ocazia să descopere câteva comori ascunse ale orașului. Deloc surprinzător, dintre cele 12 vizite la fața locului dintre care participanții au putut alege, majoritatea s-a concentrate pe economia circulară. Cu toate acestea, câteva excepții au inclus regenerarea urbană a părților vechi și noi ale portului; egalitatea de gen și ,,placemaking"; și antreprenorialul și integrarea migranților.

 

 5. O mulțime de surprize

După cum a menționat Eddy Adams, Expert în Metode și Instrumente URBACT, în cadrul evenimentului, partea sa preferată din cadrul Universităților este elementul de surpriză. De la Rețelele de Planificare a Acțiunilor care au urcat pe scenă pentru a poza și a face fotografii, la locațiile neașteptate din spatele cortinelor, Universitatea URBACT din Malmö nu a dus lipsă de surprize. Chiar și unele Puncte Naționale URBACT au avut un rol special de jucat. Deghizați în primari veniți din diferite state ale UE, aceștia au vizitat sesiunile participanților și i-au invitat să ia în considerare temele transversale legate de ecologie, tehnologie digitală și egalitate de gen în reflecțiile lor.

Echipa Punctelor Naționale URBACT a urcat, de asemenea, pe scenă

Echipa Punctelor Naționale URBACT a urcat, de asemenea, pe scenă

 

În cadrul evenimentul a avut loc chiar și o surprinzătoare lecție de dans pe acoperiș, ceva care, alături de noile conexiuni care au fost create, precum și cunoștințele și abilitățile dobândite, nu vor fi uitate prea curând.

Lecția de dans swing pe acoperiș în ultima zi a Universității URBACT

Lecție de dans swing, desfășurată pe acoperiș în ultima zi a Universității URBACT

 

Doriți să aflați mai multe despre instrumentele URBACT? Consultați setul de instrumente (,,Toolbox) și citiți totul despre Universitatea din Malmö,  mai ales despre etapele procesului de planificare a acțiunilor:

·     Înțelegerea rădăcinilor problemelor locale și proiectarea viziunilor comune

·     Cartografierea părților interesate și întărirea parteneriatelor locale

·     Trecerea de la probleme la planificarea acțiunilor într-un mod integrat

 

Submitted by Simona Arghire on 22/09/2023
author image

Simona Arghire

See all articles