Realizarea politicii UE la nivel local în cazul achizițiilor publice

Edited on 17/10/2024

Rolul URBACT în modelarea achizițiilor publice inovatoare și responsabile

După șapte ani de contribuție a URBACT la Agenda Urbană a Parteneriatul UE pentru achiziții publice inovatoare și responsabile, reflectăm asupra unor învățături și constatări cheie.

Programul URBACT a fost un partener cheie în Parteneriatul Agenda Urbană a UE pentru achiziții publice inovatoare și responsabile de la înființarea sa în 2017. După șapte ani, reflectăm asupra modului în care munca noastră a contribuit la modelarea politicii la nivelul UE și la modul în care orașele URBACT pot să continue să schimbe cultura de achiziții la nivel local în viitor. 

Din 2015, Programul URBACT lucrează pe tema achizițiilor prin intermediul rețelelor sale, al dezvoltării capacităților și al activităților de transfer de cunoștințe. Percepute de mulți ca un proces plictisitor, birocratic și tehnic, ca urmare a cadrelor juridice la nivel european și național, URBACT și orașele sale participante au căutat să creeze entuziasm în legătură cu potențialul ca achizițiile publice să fie fundamentale pentru realizarea aspirațiilor de dezvoltare urbană durabilă. 

La URBACT, credem că fiecare euro din cele 2 000 de miliarde cheltuite anual de autoritățile publice prin achiziții ar trebui să contribuie nu numai la bunuri, servicii și lucrări eficiente; dar și pentru abordarea gamei de provocări locale economice, sociale și de mediu cu care se confruntă Europa. Aceasta este ceea ce numim „Achiziții strategice”. De asemenea, recunoaștem că această convingere se încadrează într-o imagine de politică mult mai amplă, pe care implicarea noastră în Parteneriatul pentru Agenda Urbană a UE pentru achiziții publice inovatoare și responsabile a încercat să o modeleze și cu care a încercat să o modeleze din 2017.Directive UE – teorie vs realitate

Procesul de achiziții la nivel de stat membru, regional și local este guvernat și informat de Directivele UE privind achizițiile din 2014 . În primul rând, aceste directive se concentrează pe bună dreptate pe asigurarea faptului că toate achizițiile publice sunt efectuate într-un mod echitabil și transparent și că există un proces competitiv între organizațiile (furnizorii) care doresc să liciteze pentru oportunități de achiziție. Cu toate acestea, directivele oferă, de asemenea, oportunitatea de a utiliza acest proces ca pârghie strategică în multe feluri și de a sprijini realizarea unor rezultate economice, sociale și de mediu mai ample la nivel local. Directivele permit, de exemplu:

 

- Contractele de achiziții mai mari să fie împărțite în loturi mai mici pentru a permite întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) să liciteze.

-Contractele de achiziție să fie rezervate unor anumite tipuri de operatori economici și pentru care 30% din forța de muncă a acestora este cu dizabilități sau dezavantajate.

-Se întreprinde dialogul între municipalitățile care proiectează bunul, serviciul sau lucrarea și piața potențială.

-Pentru ca alți factori decât prețul să fie luați în considerare în achiziție și, în special, considerații cu privire la modul în care bunul, serviciul sau lucrarea poate contribui la realizarea unor obiective sociale și de mediu mai largi.

Problema este că statele membre, guvernele regionale și municipalitățile locale se confruntă adesea cu bariere în ceea ce privește capacitatea, competențele, experiența, cunoștințele și dorința de a schimba culturile și comportamentele în materie de achiziții publice. 

Parteneriatul pentru Agenda Urbană a UE pentru achiziții publice inovatoare și responsabile a încercat să sprijine orașele și alte organizații să vadă directivele UE privind achizițiile nu o amenințare, ci o oportunitate de a crea o nouă cultură în jurul achizițiilor în întreaga Europă. 

Parteneriatul a desfășurat multe acțiuni de-a lungul vieții, menite să dezvolte capacitatea orașelor și a altor organizații de a profita de oportunitățile prezentate în directive pentru a utiliza achizițiile pentru a realiza obiective sociale și de mediu mai largi. URBACT s-a implicat în mod deosebit în acțiuni cu Parteneriatul care:

-Sprijinirea orașelor să dezvolte strategii de achiziții care subliniază nu numai cerințele lor legale în ceea ce privește achizițiile, ci și rezultatele sociale și de mediu mai ample pe care doresc să le obțină prin acest proces.

-Sprijiniți orașele să înțeleagă unde se duc cheltuielile lor pentru achiziții și impactul pe care îl au asupra abordării provocărilor sociale și de mediu mai largi.Sprijinirea orașelor pentru a identifica modalități prin care pot utiliza achizițiile pentru a realiza regenerarea economică și, în special, pentru a crea locuri de muncă, a dezvolta IMM-urile și a crea o economie mai circulară. 

Învățând prin practică: orașe URBACT

Să aruncăm o privire la modul în care unele orașe au beneficiat de sprijinul URBACT pentru a depăși unele dintre acele bariere menționate mai sus în transpunerea politicii UE în acțiuni locale. 

 

Municipiul Koszalin (Polonia) a fost implicat în trei rețele URBACT axate pe achiziții ( Procure , Making Spend Matter și GenProcure ) și s-a confruntat în mod constant cu dificultăți în implementarea legislației UE și la nivel național, în special în ceea ce privește măsura în care municipalitatea se poate implica cu furnizori potențiali în perioada premergătoare unei anumite achiziții. Deși Koszalin recunoaște nevoia de transparență în achiziții, și-a dat seama că poate colabora strâns cu Camera de Comerț Koszalin pentru a identifica în general IMM-urile care ar putea dori să liciteze pentru oportunități de achiziții, să le informeze despre perspectivele viitoare și să ofere formare în jurul considerații sociale și de mediu, de exemplu.

Orașul Vila Nova De Famalicao (Portugalia) a fost implicat în două rețele URBACT (Making Spend Matter și ca partener principal actual pentru GenProcure). În mod tradițional, funcția de achiziții a fost văzută pe plan intern ca responsabilitatea unui departament mic, lăsându-le cu bariere de capacitate și experiență în ceea ce privește achizițiile. Ei au depășit acest lucru prin elaborarea unui Plan de acțiune pentru achiziții, care face ca achizițiile să fie responsabilitatea tuturor departamentelor din municipalitate, unitatea centrală care supraveghează politica și livrarea planului. Esențial pentru livrarea sa este colectarea de dovezi, municipalitatea efectuând o analiză anuală a cheltuielilor privind destinația cheltuielilor pentru achiziții în termeni geografici, sectoriali și de tip de afaceri. 

Municipiul Zagreb (Croația) este în prezent implicat în rețeaua GenProcure și s-a confruntat istoric cu bariere de cunoaștere cu privire la modul în care pot fi incluse considerații sociale, de mediu și de gen în achiziții. GenProcure îi permite Zagrebului să înțeleagă mai multe despre astfel de considerații și sprijină orașul în timp ce testează includerea lor într-o licitație curentă pentru parcuri și amenajare a teritoriului.   

 Obținerea directivei pe care o merită orașele

 Parteneriatul și URBACT recunosc că, în ciuda eforturilor descrise mai sus, Comisia Europeană ar putea merge mai departe în promovarea și realizarea elementelor strategice ale Directivelor UE privind achizițiile publice. Un document de poziție elaborat de parteneriatul Agenda Urbană detaliază o serie de recomandări cu privire la modul în care achizițiile publice pot fi utilizate mai eficient ca instrument strategic la nivel european, național, regional și local pentru a aborda provocările sociale, economice și de mediu.

Unele dintre recomandările cheie cele mai relevante pentru orașe includ:

Recomandarea 1: necesitatea unei alinieri mai clare între obiectivele politicii UE privind creșterea economică, tranziția digitală și noul acord ecologic, de exemplu, și procesul de achiziții publice.

Recomandarea 2: necesitatea unui acord obligatoriu între UE și municipalități prin care achizițiile publice pot fi utilizate ca mecanism pentru realizarea rezultatelor economice, sociale și de mediu locale.

Recomandarea 6: nevoia de resurse pentru a sprijini părțile interesate de toate dimensiunile - orașe mari, mijlocii sau mici, IMM-uri sau furnizori ai întreprinderilor mari - să participe la achizițiile „strategice”.

Recomandarea 7: necesitatea unui sprijin suplimentar pentru a depăși barierele din calea dialogului pe piață chiar înainte de publicitatea unei achiziții și pentru a evalua criteriile sociale.

Concluzie

Prin urmare, importanța achizițiilor publice va continua să crească, iar orașele ar trebui să fie fundamentale în orientarea dezvoltării acesteia. 

Prin implicarea sa cu orașele, URBACT sa asigurat că experiențele lor au contribuit până acum la modelarea agendei politice europene. Orașele din întreaga Europă pot continua să fie mai „strategice” atunci când vine vorba de achiziții și se pot asigura că politica evoluează pentru a răspunde nevoilor lor.

URBACT a produs o mulțime de asistență și instrumente în jurul achizițiilor strategice, inclusiv tutoriale de instruire privind:

Achiziții pulbice stategice, Achiziții sensibile la gen, Alimentație și achiziții.

Submitted by Natalia Pulbere on 17/10/2024
author image

Natalia Pulbere

See all articles