Spațiile civice pot consolida rețelele locale?

Edited on 08/05/2023

Can civic spaces strenghen local networks - COVER

Casa ONG-urilor din Riga extinzându-și activitățile (citiți mai multe aici). 

Trei femei, voluntare la Casa ONG-urilor din Riga în timpul unei festivități.

Doar comunitățile locale puternice și conectate se pot adapta eficient la schimbările constante din societatea noastră. Inițiativele locale de tip bottom-up joacă un rol important.

ONG-urile și inițiativele civice se dovedesc a fi o verigă esențială barierele dintre administrațiile publice și cetățeni. În orașele din întreaga Europă, diferitele forme de cooperare între orașe și societatea civilă au devenit din ce în ce mai importante pentru calitatea vieții și a serviciilor din orașe, consolidând coeziunea socială și apropiind comunitățile locale.

Orașele au un rol de jucat. Municipalitățile și administrațiile orașelor pot sprijini aceste rețele locale prin oferirea accesului la spații, materiale, cunoștințe și finanțare, precum și prin oferirea de oportunități de cooperare. Anumiți factori și condiții pot contribui la dezvoltarea unor comunități prospere și a unor orașe care oferă tuturor șanse egale. Unii dintre acești factori de succes sunt prezentați mai jos.

 

Puterea ecosistemelor civice

De fiecare dată, ONG-urile și inițiativele civice s-au dovedit a fi aliați puternici pentru a depăși diverse provocări și, în consecință, pentru a contribui la dezvoltarea urbană durabilă. Legăturile și cooperarea dintre organizațiile locale, societatea civilă și administrațiile publice pot crea sinergii puternice, nu numai pentru a construi rețele locale puternice, ci și pentru a crea așa-numitele "ecosisteme civice".

"În Europa există din ce în ce mai multe proiecte mari, proiecte de milioane de euro care sunt gestionate de ONG-uri și de actori ai economiei sociale. Aceștia sunt cei care, de fapt, remodelează orașele noastre. Este foarte important să recunoaștem scara la care operează aceste organizații și, prin urmare, sunt actori cu adevărat importanți în orașele noastre", a declarat Levente Polyak, cofondator al Eutropian și fost expert principal URBACT, în cadrul conferinței Puterea ecosistemelor civice, care a avut loc anul trecut la Ljubljana.

NGO1

   În publicația cu același nume, Levente și alți autori au analizat modul în care se poate construi o mai bună     cooperare între administrațiile publice și societățile civice locale, prezentând bune practici din care orașele și ONG-   urile se pot inspira. Publicația se bazează pe lecțiile învățate din rețeaua de transfer ActiveNGOs, în cadrul căreia       modelul oferit de Casa ONG-urilor din Riga (LV), care poartă eticheta de bune practici URBACT, a fost adoptat de alte orașe din UE.

 

 

 

Casa ONG-urilor din Riga este o inițiativă de succes, în care administrația locală a recunoscut și a valorificat potențialul ecosistemelor civice. Coordonată de municipalitate, aceasta contribuie la o societate mai democratică și mai incluzivă, oferind oportunități egale și acces la spații, activități, evenimente, cursuri de formare și multe altele. Din 2013, Casa ONG-urilor a îndeplinit diferite obiective atunci când vine vorba de integrarea persoanelor de diferite vârste, grupuri sociale și naționalități. Totul prin sprijinirea ONG-urilor existente și prin promovarea conștientizării cetățenilor cu privire la afacerile locale.

După cum a explicat Irina Vasiljeva, de la Primăria Riga, "este un spațiu în care ONG-urile pot veni, își pot face activitățile, pot fi educate pe diferite teme, este un spațiu în care ONG-urile pot începe participarea. Pentru unele ONG-uri, este un punct de pornire. Când încep să lucreze, vin la Casa ONG, primesc beneficiile pe care le oferă Casa ONG, devin mai puternice și apoi părăsesc cuibul nostru, devin independente și devin parteneri ai Casei ONG Riga".

civil eng

 

Siracuza (Italia) s-a numărat printre orașele partenere ale rețelei ActiveNGOs care au avut ocazia să învețe de la Riga și de la ceilalți parteneri ai proiectului. Astfel, municipalitatea a proiectat împreună cu actorii locali trei noi spații civice. Aceștia au regândit modul în care să adapteze bunele practici inițiale, deoarece municipalitatea nu dispunea de atâtea fonduri publice și de structuri mari pentru a sprijini o astfel de cooperare, cel puțin nu în același mod în care o face Riga. Dar acest lucru nu i-a oprit pe angajații orașului Siracuza.

Aceștia au coproiectat spațiile împreună cu asociațiile locale care le gestionează acum. Și-au formalizat colaborarea prin elaborarea unui model de guvernanță, numit "Casa asociațiilor și a voluntarilor", care leagă toate cele trei spații civice. Primarul și 27 de organizații locale active au semnat un memorandum de înțelegere pentru a asigura o dinamică fără probleme. După cum a subliniat și Levente Polyak în cadrul conferinței, "coexistența și colaborarea dintre organizații le face mai potrivite pentru a-și folosi reciproc resursele, pentru a împărți resurse, pentru a dezvolta proiecte împreună, astfel încât să fie mai eficiente decât dacă acționează singure."

 

Orașele mici, în special cele care se confruntă cu o scădere a populației, pot câștiga prin crearea unor rețele locale puternice. În ultimii ani, Idrija (SIovenia) a fost un oraș în descreștere, cu provocări sociale și economice. Pentru o mai bună conectare a comunității locale, aceștia au găsit o soluție prin înființarea Town's Living Room (Sufrageria orașului Idrija). Această practică incluzivă și inovatoare a fost concepută de membrii Grupului Local URBACT - un grup de persoane din oraș care urmăresc Rețelele URBACT, format din mai multe părți interesate. După ce a luat parte la două rețele, rețeaua de planificare a acțiunilor CityCentreDoctor și rețeaua de transfer Re-GrowCity, municipalitatea din Idrija a reușit să consolideze o experiență bogată.

Civic eng

 

Astăzi, Sufrageria orașului Idrija (Town's Living Room) este un spațiu în care fiecare poate găsi ceva pentru el însuși. Contează pe o varietate de activități bazate pe modelul " de la oameni pentru oameni'', implicând grupuri diverse, încurajând participarea activă a cetățenilor și creând o comunitate prosperă.

În plus, datorită proiectelor pilot ale Inițiativei Naționale de Transfer de Practici URBACT, șase mici municipalități slovene au avut șansa de a învăța direct din povestea Idrija. Acestea au înțeles practicile, au adaptat ideea la contextul lor local și, în cele din urmă, au transferat inițiativa Town's Living Room în propriile orașe. Ca urmare, și-au creat propriile rețele locale și au înființat spații comunitare similare.

 

Utilizarea temporară ca instrument de creativitate

Este important ca orașele să recunoască potențialul ONG-urilor și al implicării comunității în revitalizarea spațiilor urbane. Inițiativele de jos în sus pot oferi o utilizare temporară a locurilor aflate în declin. În acest fel, utilizatorii îmbogățesc spațiile abandonate și împrejurimile acestora, întrețin spațiile și reduc anumite costuri pentru proprietari, cum ar fi cele de întreținere.

CeState

Un alt oraș italian a beneficiat de participarea la o rețea URBACT, în special pentru a explora soluții inovatoare pentru a aborda provocarea reprezentată de spațiile goale. Prin participarea la rețeaua de planificare a acțiunii 2nd Chance, orașul Napoli (Italia) a adoptat o abordare participativă pentru reînnoirea unei mari clădiri abandonate din oraș. În prezent, clădirea servește drept loc în care cetățenii sunt încurajați să se întâlnească, să facă schimb de experiență și, cel mai important, să își exprime interesul pentru a pune în aplicare proiecte pilot prin utilizarea temporară. Nu este prevăzută o utilizare permanentă pentru această clădire, ceea ce face ca spațiile să fie vii și în continuă evoluție.  Datorită acestei inițiative Napoli a primit eticheta URBACT Good Practice (Bună practică URBACT), iar ulterior și-a continuat călătoria URBACT conducând rețeaua de transfer Civic eState.

În ciuda unei tradiții îndelungate de guvernare participativă, orașul Ghent (Belgia) a învățat multe de la orașul Napoli și de la alți parteneri participând la rețeaua de transfer Civic eState. Cu ajutorul cunoștințelor acumulate pe parcurs, municipalitatea a coproiectat o abordare de jos în sus cu privire la modul de susținere a inițiativelor cetățenilor, inclusiv prin furnizarea de sprijin juridic și administrativ. Acțiunea lor pilot a inclus utilizarea temporară a unei biserici abandonate aflate în proprietatea orașului, unde cetățenii au avut acces pentru a-și construi propriul proiect cu sprijin public.

În ce alt mod pot susține orașele ecosistemele civice?

Asigurarea accesului ONG-urilor și inițiativelor civice este una dintre cele mai bune modalități prin care autoritățile locale pot sprijini comunitatea locală. Cu siguranță, aceasta nu este singura modalitate și există mult mai multe lucruri pe care un oraș le poate face:

  • să ofere acces la echipamente pe care ONG-urile și inițiativele civile le pot folosi pentru activitățile lor;
  • oportunități de finanțare pentru activitățile lor și pentru cooperarea lor cu orașul (mecanismele de finanțare stabile care se întind pe o perioadă de câțiva ani pot oferi stabilitate ONG-urilor, ajutându-le să se dezvolte și să se profesionalizeze). Acest lucru poate include mecanisme de finanțare inovatoare care să încurajeze cooperarea în loc de concurență și să permită oportunități egale pentru toți;
  • să creeze o modalitate de promovare a activității ONG-urilor locale și a activităților acestora (pe site-uri web, pe rețelele de socializare, în ziarele lunare, pe panourile comunitare etc.);
  • să organizeze ateliere de lucru și conferințe, consultanță juridică și contabilă pentru a ajuta ONG-urile să se dezvolte și să se profesionalizeze;
  • să creeze evenimente în cadrul cărora ONG-urile să se întâlnească, să facă schimb de idei și să stabilească noi colaborări;
  • să transfere unele funcții publice către ONG-urile locale, recunoscând activitatea acestora și dând dovadă de încredere, precum și atenuând povara asupra administrației publice și permițând abordări noi și inovatoare;
  • și să formalizeze cooperarea dintre administrația orașului și ONG-uri prin semnarea unei scrisori de intenție pentru cooperare.

Cum sprijină orașul tău ecosistemul civic local? Împărtășește experiența pe rețelele de sociale utilizând eticheta @URBACT

Alte exemple în publicația Puterea ecosistemelor civice!

 

 

Submitted by Mihaela Florea on 08/05/2023
author image

Mihaela Florea

See all articles