RAPORT privind evenimentele de capitalizare, respectiv diseminare a rezultatelor proiectelor

Edited on 05/04/2023

Participanții la cele două evenimente au aflat informații despre activitățile și rezultatele proiectelor implementate, au discutat despre modul în care pot utiliza livrabilele produse și despre extinderea rețelelor profesionale. Au fost puse în evidență beneficiile imediate, dar și cele viitoare, aduse de implementarea proiectelor pentru comunitățile locale.

Programul de Cooperare URBACT III și Programul Transnațional Dunărea prezintă multe deosebiri din punct de vedere al ariei eligibile, tipurilor de beneficiari, obiectivelor și tipurilor de activități finanțate. Cu toate acestea, ambele programe se subsumează aceluiași scop major: de a contribui la bunăstarea comunităților prin sprijinirea schimburilor de cunoștințe și dezvoltarea unor activități transnaționale și se adresează beneficiarilor de pe întreg teritoriul României. Cele două evenimenimente și-au propus și au reușit să aducă în același spațiu reprezentanți ai diverselor organizații care au implementat proiecte finanțate din unul sau ambele programe. Prin prezentările și intervențiile lor, participanții au împărtășit experiențele proprii și au subliniat sinergiile și complementaritățile existente între cele două programe, precum și numeroasele similitudini în ceea ce privește provocările administrative și instituționale cu care s-au confruntat pe parcursul implementării proiectelor. În cazul proiectelor care și-au încheiat perioada de implementare în urmă cu mai mult timp, a fost posibilă prezentarea beneficiilor și efectelor pe termen lung de care au beneficiat experții, decidenții politici și, nu în ultimul rând, publicul larg. Dialogul purtat între participanți a fost orientat deopotrivă către viitor, deoarece ei au identificat și au discutat despre o serie de idei de noi proiecte și, cu această ocazie, au vorbit și despre provocările cu care se confruntă în identificarea surselor de finanțare și elaborarea propunerilor de proiecte.

Cluj-Napoca capitalisation event

Proiecte prezentate

  Programul de Cooperare URBACT Programul Transnațional Dunărea
Cluj-Napoca

INNOVATO-R

Everyone's an Innovator

CO4CITIES - Collaborative Tools for Cities in Urban Regeneration

ActiveCitizens - Citizen's participation in small and medium EU cities

RetailLink - Creating innovative strategies to revitalise the retail sector

AGORA

Advanced coGeneration Options for Reintegrating local Assets

URBforDAN - Management and Utilization of Urban Forests as Natural Heritage in Danube Cities

București

URBenPACT – Urban Energy Pact

CityMobilNet

Co-productive development of sustainable urban mobility plans

DAeL -Danube´s Archaeological eLandscapes

Sustainable Touristic Value from Digitization of Archaeological Heritage

Danube Cycle Plans

Policies, plans and promotion for more people cycling in the Danube region

DANUrB + (Danube Urban Brand +Building Regional and Local Resilience through the Valorization of Danube’s

Cultural Heritage

 În cadrul evenimentului de la București, o sesiune a fost dedicată Politicii Urbane a României 2022-2035, document elaborat și prezentat de reprezentanții Direcției Generale Dezvoltare Regională și Infrastructură (MDLPA). 

Bucuresti disemination event

Aspecte evidențiate în cursul discuțiilor

  • Implementarea proiectelor a generat schimbarea de atitudini în rândul membrilor echipei de proiect, în cadrul instituțiilor participante la proiectele transnaționale și interregionale, precum și la nivelul comunităților locale; activitățile proiectelor au produs schimbări ale metodelor și instrumentelor de lucru ale autorităților publice locale, precum și ale modului în care aceste instituții sunt percepute de publicul larg.
  • Implicarea tinerilor s-a făcut în majoritatea proiectelor în diverse etape și activități, utilizând metode variate (sesiuni de informare, traininguri, vizite la fața locului, producerea de materiale audio-video). În acest fel, vizibilitatea și impactul proiectelor au crescut și a fost asigurată durabilitatea pe termen lung a proiectelor. 

  • Schimbările generate de pandemia de COVID-19 – A fost necesar ca activitățile proiectelor să fie modificate pentru a respecta restricțiile impuse de autorități (de ex. întâlniri online, modificări ale livrabilelor). Cele mai mari provocări au fost resimțite la nivelul proiectelor care aveau ca punct de concentrare guvernarea participativă și o implicare mai active a cetățenilor în viața comunității.

  • Implicarea unui număr cât mai mare de instituții și asociații în implementarea proiectelor – au fost prezentate exemplele Grupurilor Locale URBACT și a fost subliniat modul în care acestea au evoluat de-a lungul timpului, prin plecarea unor membri, respectiv prin cooptarea unora noi.

  • Provocările instituționale și administrative – au fost resimțite la nivelul tuturor proiectelor, fiind de natură legislativă, financiară, asigurarea resurselor umane și a experiențeinecesare pentru derularea activităților.

În majoritatea cazurilor, implementarea proiectelor transnaționale și interregionale a condus la identificarea de noi provocări la nivelul comunităților și la dezvoltarea unor noi propuneri de proiecte.

Evenimentele de capitalizare și diseminare

Obiectiv

Facilitarea dialogului între diverse categorii de beneficiari ai ambelor programe, privind rezultatele proiectelor interregionale și transnaționale și modul în care ele pot fi transferate prin dezvoltarea unor noi propuneri de proiecte, preluarea lor în politici publice, legislație, reglementarea unor domenii de activitate, etc.

Rezultate

Creșterea vizibilității proiectelor

Consolidarea rețelelor tematice

Schimb de bune practici privind identificarea de experți tehnici, potențiali parteneri, precum și de noi metode pentru stimulare a participării acestora

Consolidarea legăturilor între instituții și identificarea de noi direcții de acțiune, noi idei de proiecte

 

Submitted by Mihaela Florea on 15/12/2022
author image

Mihaela Florea

See all articles