Η καταγραφή των ενεργειών είναι το πιο απλό βήμα
Ιδιαίτερα για το νέο γύρο των Δικτύων Σχεδιασμού Δράσεων, των οποίων οι πόλεις έχουν ως κύριο στόχο την από κοινού ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων δράσης μέσα από τη δημιουργία αντίστοιχων τοπικών ομάδων URBACT, το στάδιο της ανάπτυξης δράσεων είναι αυτό στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα αφιερώσουν τον μεγαλύτερο χρόνο, θα διασκεδάσουν περισσότερο, θα συνεργαστούν με τους περισσότερους ανθρώπους και θα αντιμετωπίσουν τον μεγαλύτερο έλεγχο από τους διακρατικούς και τοπικούς συναδέλφους τους. Αλλά, πώς είναι οι καλές δράσεις, πώς αναπτύσσονται και πώς μπορούν να καταγραφούν;
Αξιοποίηση των εργαλείων URBACT
Στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης, το πρόγραμμα αξιοποίησε την ευκαιρία που πρόσφερε το URBACT University 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε (SE) από τις 28 έως τις 30 Αυγούστου, για να παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο. Ο καμβάς σχεδιασμού δράσης (Action Planning Canvas) επιτρέπει σε κάθε πόλη να καταγράφει την πρόοδο του σχεδιασμού δράσης του ταξιδιού της, τονίζοντας παράλληλα λεπτομέρειες και βασικές πληροφορίες. Την τελευταία ημέρα της εκδήλωσης, οι πόλεις του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσεων -αποτελούμενες από τέσσερις αλληλένδετες ενότητες- πειραματίστηκαν με αυτό το εργαλείο για να συγκεντρώσουν περιεχόμενο για τα ολοκληρωμένα σχέδια δράσης τους.
Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει το τοπικό πλαίσιο, τις ανάγκες και το κοινό όραμα, τα οποία διερευνήθηκαν από τους συμμετέχοντες του URBACT University κατά την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης. Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει το γενικότερο λογικό πλαίσιο, καθώς και τη σύνδεσή του με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Οι δύο εναπομείνασες ενότητες, στοχεύουν στη λεπτομερέστερη παρουσίαση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και ενός πλαισίου εφαρμογής για κάθε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης.
Με τι μοιάζουν οι καλές δράσεις;
Ενώ ο καμβάς σχεδιασμού δράσης αποτελεί βασικό εργαλείο για την καταγραφή των ευρημάτων του κύκλου σχεδιασμού δράσης, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός για την ενημέρωση της δημιουργίας δράσεων. Υπάρχουν πέντε βασικοί παράγοντες που οι πόλεις πρέπει να εξετάζουν κατά τη δημιουργία δράσεων και να τις καθιστούν λογικές, συνεκτικές και καλές.
Αρχικά, οι δράσεις θα πρέπει να πλαισιώνονται από μια σαφή και συνοπτική παρουσίαση του προβλήματος και του πλαισίου. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια παρουσίαση στον καμβά, χρησιμοποιώντας το εργαλείο Problem Tree ή θα μπορούσε να είναι μια άλλη οπτική αναπαράσταση του πλαισίου και της εστίασης του έργου, όπως παρουσιάζεται στο παράδειγμα από το Razlog (Βέλγιο) και το δίκτυο IoTXchange. Στο παράδειγμα που ακολουθεί, περιγράφεται με σαφήνεια πώς οι βασικές εκτιμήσεις ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Razlog- γύρω από την τεχνολογική αναβάθμιση- συνδέθηκαν με τους τομείς που εστιάζει το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης της πόλης.
Δεύτερον, οι δράσεις θα πρέπει να πλαισιώνονται από μια σαφή και συνεκτική λογική παρέμβασης. Παρακάτω, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν προηγουμένως θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα σαφές γενικό όραμα και σε μια σειρά συγκεκριμένων, μετρήσιμων, εφικτών, ρεαλιστικών και χρονικά περιορισμένων στρατηγικών στόχων (SMART). Αυτοί καθορίζουν με σαφήνεια τι επιδιώκει να επιτύχει η πόλη. Και πάλι, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Razlog, υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ του οράματος, των τομέων εστίασης και των στρατηγικών στόχων:
Στη συνέχεια, οι δράσεις θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ολοκληρωμένη προσέγγιση του URBACT. Οι πόλεις θα πρέπει να αναρωτιούνται (μεταξύ άλλων) αν οι δράσεις τους θα αντιμετωπίσουν οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αν αντανακλούν τους τρεις οριζόντιους θεματικούς πυλώνες του URBACT (το φύλο, την ψηφιακή τεχνολογία και το πράσινο), και αν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα χωρικά επίπεδα της γειτονιάς, του δήμου και της περιφέρειας. Η πόλη του Fundão (Πορτογαλία) από το δίκτυο SIBdev έχει έναν πραγματικά ενδιαφέροντα τρόπο να επιδεικνύει οπτικά την ολοκληρωμένη προσέγγισή της και να συνδέει τους γενικούς στόχους της με τους ενδιαφερόμενους φορείς στους βασικούς τομείς και στη συνέχεια με τις δράσεις της:
Μετά από αυτά τα βήματα, οι ίδιες οι δράσεις θα πρέπει να παρουσιάζονται με σαφή, συνοπτικό και δομημένο τρόπο. Από προηγούμενη εμπειρία, οι πόλεις URBACT θα περιγράφουν γενικά τρεις τύπους δράσεων: θα υπάρχουν πρακτικές δράσεις και δράσεις έργων, όπως η φιλοξενία εκδηλώσεων ή η εγκατάσταση νέων πινακίδων στους δρόμους- θα υπάρχουν δράσεις διαδικασιών, όπως η ανάπτυξη της ικανότητας των κοινωνικών επιχειρήσεων να υποβάλλουν προσφορές για ευκαιρίες σύναψης συμβάσεων ή η ανάπτυξη νέων τεχνολογικών συστημάτων- και θα υπάρχουν δράσεις που οδηγούν στην πολιτιστική αλλαγή, όπως η ανάπτυξη πάνελ που συμμετέχουν πολίτες.