Explorarea problemelor și viziunilor comune

Edited on 10/04/2024

1

De ce contează lentilele bifocale la începutul planificării acțiunii

 

Pentru a aborda cu succes fazele inițiale ale ciclului integrat și participativ de planificare a acțiunilor, orașele trebuie să facă un pas înapoi și să reflecteze asupra întrebărilor esențiale care sunt de o importanță critică pentru a începe această călătorie.

Aceste întrebări se referă la înțelegerea situației curente - unde ne aflăm acum - și la stabilirea direcției pentru viitor - unde vrem să ajungem? În esență, este vorba despre abordarea unei întrebări profunde: de ce și ce. Care sunt cauzele care au dus la situația actuală a orașelor și ce dificultăți încearcă să remedieze? Și, în final, înțelegând obiectivul pe care părțile interesate își propun să îl atingă și modalitățile prin care doresc să îl realizeze.

 

Interacțiunea complexă între ,,aici și acum" și ,,acolo și atunci”

Luând în considerare rezultatele studiului URBACT privind Planurile de Acțiune Integrată realizat în anul 2022, a devenit evident faptul că planurile eficiente sunt caracterizate de o ,,prezentarea clară și concisă a nevoilor și contextului". Această prezentare influențează procesul de luare a deciziilor strategice, în care baza pentru înțelegerea contextului, a problemei cu originile și efectele sale se potrivește în mod natural cu viitorul previzionat. Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că relația dintre definirea problemei și viziune nu este deloc simplă sau previzibilă în peisajul dinamic al vieții urbane.

1

În realitate, problemele și viziunile sunt strâns interconectate, intersectându-se în cadrul peisajului complex al dinamicii de guvernare la nivel vertical și orizontal, al problemelor intricate și al schimbărilor. În plus, nu toate viziunile sunt generate local; în unele situații, ele sunt create pentru comunitatea locală, dar nu de către aceasta. Orașele și comunitățile sunt pur și simplu așteptate să se adapteze la aceste viziuni. De exemplu, să luăm în considerare subiectul mobilității urbane.

În orașele mai mici și de dimensiuni medii, așa cum ar fi cazul rețelei PUMA - Planuri pentru Acțiuni de Mobilitate Urbană, este posibil ca sistemele de transport public să fie mai puțin dezvoltate. Oamenii din zonă se bazează în mare măsură pe autovehicule, având resurse limitate pentru dezvoltarea infrastructurii. Cu toate acestea, orașele trebuie să se conformeze viziunii generale a conceptului de Planificare a Mobilității Urbane Durabile Europeană (SUMP) și a Pactului Verde al UE. Pentru a compensa, zonele urbane extinse trebuie să abordeze cu abilitate problemele lor locale, analizându-le în detaliu, dar să nu piardă din vedere obiectivele pe termen lung, asemenea lentilelor bifocale ale unei binoclu. Această metoda acționează ca un catalizator puternic pentru întregul proces de planificare a acțiunilor.

 

Valorificând instrumentele URBACT

 

Ca parte a Toolbox-ului URBACT, două instrumente specifice, Arborele Problemei și Ziarul de Mâine, au fost testate atât de către noii veniți în programul URBACT, cât și de către experții cu experiență din rețelele de Planificare a Acțiunilor recent aprobate. În cadrul Universității URBACT 2023 care a avut loc la Malmö (SE), desfășurată în perioada 28-30 august, peste 400 de participanți din întreaga Europă au avut oportunitatea să încerce aceste instrumente în prima zi a evenimentului.

1

În primul rând, Arborele Problemei, cunoscut și sub denumirea de "Arborele Cauză-Efect" sau "Arborele Problemelor," constă într-o reprezentare vizuală care poate fi folosită pentru a diseca și înțelege sistematic problemele complexe. Aceasta se realizează prin descompunerea problemelor complexe în elementele lor componente.

Arborele Problemei este format din două componente principale: "rădăcinile," care reprezintă cauzele și "ramurile" care reprezintă efectele sau consecințele. În final, problema devine vizibilă în partea centrală a arborelui. Acest instrument eficient descompune complexitatea unei probleme în sub-probleme ușor de gestionat, oferind perspective asupra cauzelor principale și a consecințelor unei probleme specifice, în cele din urmă contribuind la elaborarea obiectivelor strategice.

,,Instrumentele pun în mișcare o varietate de abilități și perspective necesare în procesele de planificare participativă", potrivit lui Claus Kӧllinger, Expert Principal al rețelei SCHOOLHOODS, în special în contextul tranziției către mobilitatea urbană verde, în care școlile pot fi ușor accesibile cu o plimbare pe jos de 15 minute din orice punct al orașului. Aceste abilități includ expertiză analitică, precum gândirea critică, comunicare și empatie. Împreună cu gândirea strategică și sistemică, imaginația și creativitatea, ambele instrumente promovează colaborarea și gestionarea conflictelor.

În contextul cooperării interregionale, Arborele Problemei poate fi, de asemenea, adaptat la diferite realități, așa cum a fost propus de rețeaua URBACT S.M.ALL - Partajarea Soluțiilor Urbane pentru Mobilitate Durabilă pentru Toți. Această rețea include o varietate de orașe, acoperind metropole mari, orașe de dimensiuni medii și mici, precum și o grupare de municipalități.

,,Este esențial să recunoaștem că dimensiunile orașelor și pozițiile acestora în cadrul unor zone funcționale mai extinse modifică semnificativ scala, accentul și complexitatea provocărilor legate de mobilitate urbană", explică Pietro Elisei, Expertul Principal al S.M.ALL. ,,Astfel, am optat pentru dezvoltarea a doi Arbori ai Problemei, distincți", adaugă el. Această alegere reflectă necesitatea de a aborda problemele specifice de mobilitate cu care se confruntă atât orașele mai mari cât și cele mai mici.

Deși provocarea generală poate fi legată în principal de utilizarea mașiniilor personale, dimensiunea orașului are un impact asupra problemelor specifice și a cerințelor legate de mobilitatea urbană și periurbană. Orașele mari se confruntă adesea cu disparități în ceea ce privește accesul la transport, cu anumite cartiere care beneficiază de un acces mai bun și de opțiuni de transport public și mobilitate mai accesibile ca preț.

3

Pe de altă parte, orașele mai mici se confruntă cu lipsa transportului public și cu resurse financiare limitate pentru infrastructură și întreținere, ceea ce generează provocări în ceea ce privește abordarea problemelor precum starea drumurilor sau crearea de piste pentru biciclete sigure și extinderea opțiunilor de transport public, mai ales pentru mobilitatea în interiorul orașului și între orașe. Cu toate că cei doi Arbori ai Problemei din rețeaua S.M.ALL împărtășesc similitudini legate de cauzele de bază, impactul și consecințele acestora, contextul general și problemele principale prezintă diferențe notabile.

Prin urmare. metafora vizuală a copacului pare a fi o unealtă excelentă pentru a implica părțile interesate, a promova comunicarea și colaborarea între autoritățile orașului, membrii comunității și alte părți interesate relevante. Structura sa organizată contribuie la înțelegerea relațiilor complexe dintre diferitele aspecte ale unei probleme, facilitând, astfel, dezvoltarea de strategii mai eficiente și mai cuprinzătoare adaptate contextelor locale.

 

Descoperind invizibilul?

Ziarul de Mâine este o metoda de previzualizare axată pe viitor care valorifică creativitatea și perspectivele îndreptate către viitor. Acest instrument poate fi aplicat în diverse contexte, atât în planificarea urbană, cât și în afara ei, promovând inovația, empatia și dezvoltând abilități de elaborare a scenariilor. Scopul principal al acestui instrument este să creeze o poveste viu colorată și captivantă, imaginând succesul realizării unui proiect, a unei inițiative sau a unei viziuni specifice, ca și cum acestea ar fi deja devenit realitate. ,,Această metodă încurajează persoanele sau grupurile locale să se implice activ într-un scenariu viitor în care schimbările pe care le doresc au devenit realitate", a declarat Karolina Orcholska, Expert Principal la PUMA, când a făcut referire la Grupurile Locale URBACT.

3

Un titlu din ediția ziarului PUMA din 2030, axată pe orașele de dimensiuni medii și mici care depun eforturi pentru a elabora Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă cu scopul de a reduce emisiile de carbon, sună astfel: "Explorarea orașului nostru este acum o experiență cu adevărat plăcută!" În fond, cuvântul ,,distractiv" înglobează restabilirea bunăstării colective.

Ziarul de Mâine încurajează oamenii să să ia în considerare și posibilele declarații ale cetățenilor. Să analizăm situația Soniei, care acum se bucură  de drumul său la școală cu autobuzul în compania prietenilor, sau a Adelei, mama Soniei, care se bucură de timpul suplimentar pentru ea însăși. Gândindu-se la schimbare, Karolina, în vârstă de 85 de ani, remarcă: "Obișnuiam să dansam la funeralii, dar acum ne regăsim dansând la festivalul orașului pe străzi!" Titlurile și citatele oferă o imagine vibrantă a modului în care reducerea numărului de vehicule, crearea de alternative de transport durabil, reducerea poluării și schimbările în comportamentul în mobilitate au avut un impact benefic asupra sănătății mentale și fizice, precum și asupra siguranței diverselor categorii ale populației.

Ziarul de Mâine se evidențiază prin viteza cu care poate fi implementat, în comparație cu alte tehnici de previzualizare și planificare a scenariilor, cum ar fi atelierele, dezvoltarea scenariilor și metodele de prognoză.

Această metodă cuprinde toate elementele cheie - impactul asupra oamenilor, abilitatea de sinteză, empatia și vizualizarea schimbării – care sunt necesare pîn primele etape ale planificării acțiunilor. ,,Acest instrument poate inspira Grupul Local URBACT să dezvolte împreună o viziune comună a schimbărilor pe care le doresc", sugerează Karolina Orcholska.

 

Navigând între prezent și viitor

Abilitatea de a schimba accentul de la dificultățile prezentului la vizualizarea unui viitor transformat devine un factor de stimulare în cadrul abordării integrate și participative promovate de URBACT. Aceasta nu doar stimulează autoevaluarea în ceea ce privește corectitudinea definirii problemei, ci și inițiază un proces de backcasting. În contextul dezvoltării urbane durabile tot mai integrate, tehnici backcasting încep cu o viziune a viitorului și lucrează retroactiv, identificând sistematic condițiile, etapele, inovațiile, practicile, precum și detaliile de proiectare și planificare a politicilor necesare pentru atingerea obiectivelor pe termen lung și a ambițiilor unei comunități urbane. Un astfel de exercițiu a fost implementat cu ajutorul instrumentelor URBACT utilizate în ultima zi a evenimentului, cu accent pe utilizarea Planului de Acțiune Integrat Canvas.

2

 

Aprecierea dimensiunii umane

Arborii problemelor și Ziarele de mâine pot declanșa procesul de planificare a acțiunilor, reprezentând provocări și abordări variate pentru dezvoltarea urbană durabilă într-o perioadă marcată de tranziții epocale. Altfel spus, acestea reprezintă etapele de început și sfârșit ale întregului proces, care solicită o evaluare constantă și ajustare ale viziunii și obiectivelor generale în timp.

În procesul de dezvoltare a soluțiilor și strategiilor integrate și durabile, factorul uman devine punctul central, incluzând diversitatea, abilitățile, cultura și perspectivele. Încă din etapele inițiale, părțile interesate și eforturile de colaborative reprezintă pilonii succesului.

Modul în care rețelele și orașele reușesc să implice, să aducă în echipă și să valorifice punctele forte ale părților interesate influențează în mod semnificativ rezultatele. Și acesta este obiectivul și scopul instrumentelor și activităților celei de-a doua zile a Universității.

 

Acest articol arată modul în care metoda și instrumentele URBACT pot ajuta orașele să definească problemele și să vizualizeze ambițiile pentru a începe orice proces de planificare a acțiunilor, așa cum s-a întâmplat și în cadrul Universității URBACT.

* Interesat de instrumentele pe care orașul dvs. le poate utiliza pentru planificarea integrată și participativă a acțiunilor? Accesați secțiunea URBACT Toolbox – Analiza Problemelor.

* Curios despre cum au fost celelalte zile ale Universității URBACT? Citiți totul despre a doua și a treia zi ale evenimentului.

* Nedumerit cu privire la modul în care orașul dvs. poate, de asemenea, să promoveze și mobilitatea ușoară și durabilă? Verifică Walk’n’Roll, Hub-ul de cunoștințe URBACT despre mobilitate.

 

 

 

 

Submitted by Simona Arghire on 26/09/2023
author image

Simona Arghire

See all articles