Οι μικρές πόλεις που επιβιώνουν από τον COVID-19: «Χωρίς συχνή ανταλλαγή απόψεων και επικοινωνία θα αισθανόμασταν πιο μόνοι»

Edited on 14/12/2020

Η συμμετοχή και η δέσμευση των ενδιαφερόμενων φορέων, η τομεακή συνεργασία και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός είναι η "συνταγή" του URBACT για περισσότερη ανθεκτικότητα!

Οι πόλεις χρησιμοποιούν την ευελιξία, τη δημιουργικότητα και το πνεύμα της κοινότητας για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του COVID-19. Στο άρθρο αυτό, μοιραζόμαστε ιστορίες από μερικούς από τους μικρότερους δήμους του URBACT, όπου η βοήθεια των κατοίκων και των επιχειρήσεων μέσω της κρίσης συμβαδίζει με τη βιώσιμη ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη.

 

Με το μεγαλύτερο μέρος του αστικού πληθυσμού της Ευρώπης να ζει σε κοινότητες με λιγότερους από 100.000 κατοίκους, αυτές οι κωμοπόλεις έχουν σημαντική εκπροσώπηση σε δίκτυα του URBACT, με μερικά από αυτά να δραστηριοποιούνται παράλληλα με μεγάλες μητροπόλεις. "Εάν θέλουμε οι μικρές πόλεις να είναι ανθεκτικές, θα πρέπει να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και ικανότητα - και εδώ είναι που παρεμβαίνει το URBACT", αναφέρει ο Wessel Badenhorst, επικεφαλής εμπειρογνώμονας για το δίκτυο URBACT, iPlace. Και αυτή είναι η χρονιά για να θέσουμε σε πρακτική εφαρμογή αυτή την ανθεκτικότητα.

 

Οι προκλήσεις του COVID-19 για τις μικρές πόλεις

 

Αν και οι μικρές πόλεις καταγράφουν γενικά χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης από τις μεγαλύτερες γειτονικές τους πόλεις, η πανδημία επιδείνωσε τις οικονομικές προκλήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν. Οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τα άδεια κέντρα των πόλεων, η έλλειψη οικονομικής κινητικότητας και οι απομονωμένοι, γηράσκοντες πληθυσμοί επιδεινώθηκαν, ενώ οι εμπορικές συνθήκες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν επίσης πληγεί από τα μέτρα για τη δημόσια υγεία. Οι μικρότερες πόλεις,  οι οικονομίες των οποίων βασίζονται κυρίως σε μία δραστηριότητα, όπως ο τουρισμός, η φιλοξενία, οι μεταφορές ή η εφοδιαστική είναι ιδιαίτερα ευάλωτες.

Προκειμένου να μάθουμε πώς οι μικρότερες πόλεις URBACT επιβιώνουν από τον COVID-19, επικοινωνήσαμε με το προσωπικό δημοτικών συμβουλίων, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, τους τοπικούς αρχηγούς ομάδων και τους αστικούς εμπειρογνώμονες σε οκτώ χώρες της ΕΕ. Ανακαλύψαμε σημαντικές διαφορές στις επιπτώσεις της πανδημίας - και στις αντιδράσεις της πόλης - όχι μόνο λόγω των ποσοστών μόλυνσης, των μέτρων δημόσιας υγείας ή των προϋπολογισμών, αλλά και σε πολλούς παράγοντες, από την οικονομική ποικιλομορφία και την κύρια βιομηχανία έως την τοπική πολιτική, τα δημογραφικά στοιχεία και τη γεωγραφική θέση . Τα επίπεδα ψηφιοποίησης και ολοκλήρωσης των τοπικών υπηρεσιών επηρεάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο κάθε πόλη αντιμετωπίζει την κρίση.

 

Παρ΄όλες τις διαφορές αυτές, τέσσερις βασικές αρχές του URBACT ξεχωρίζουν από τις λύσεις των πόλεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού:

  1. Η συμμετοχή και η δέσμευση των ενδιαφερόμενων μερών και της κοινότητας

Οι θετικές σχέσεις με τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς βοήθησαν τους μικρότερους δήμους να συντονίσουν τις αντιδράσεις τους- ένας παράγοντας που ενισχύθηκε από τις Τοπικές Ομάδες Δράσης του URBACT (ULG). «Από τη μία πλευρά, οι μικρότερες πόλεις έχουν λιγότερους πόρους για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Αλλά από την άλλη, δεδομένου ότι η κοινότητα δεν είναι τόσο μεγάλη, είναι ευκολότερο να έρθετε σε επαφή με τα ενδιαφερόμενα μέρη », δήλωσε ο Daniel Castejón Llorach, από την ισπανική πόλη Igualada,  τις εμπειρίες του οποίου από την πανδημία μοιραζόμαστε εδώ.

 

Οι δράσεις σε επίπεδο κοινότητας, αυξήθηκαν το 2020, ενισχύοντας το «αίσθημα του ανήκειν στην πόλη μας», λέει η Alicia Valle, Διευθύντρια του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ισπανική πόλη Viladecans, μια αλλαγή που ελπίζει ότι θα διαρκέσει. Και πρόσθεσε: «Η αλληλεγγύη των πολιτών αφυπνίστηκε και δείξαμε την ικανότητα ότι μπορούμε να βοηθάμε και να έχουμε αλληλεγγύη απέναντι στους άλλους σε καταστάσεις όπου πραγματικά χρειαζόμασταν ο ένας τον άλλον».  Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν εθελοντές που υποστηρίζουν ηλικιωμένους κατοίκους, επιχειρήσεις που προσφέρουν εξοπλισμό και προγράμματα απασχόλησης για την απολύμανση παιδικών χαρών. Στην πορτογαλική πόλη Fundão, για παράδειγμα, η Επαγγελματική Σχολή εντάχθηκε στο Κέντρο Μετανάστευσης και παραχώρησε 30 εθελοντές για να παράγουν μάσκες χρησιμοποιώντας υλικά που δόθηκαν ως δωρεά.

 

Τα μικρότερα συμβούλια λένε ότι οι καλές σχέσεις με τις τοπικές επιχειρήσεις βοηθούν στην παροχή πληροφοριών, συνδέσεων και υποστήριξης επικοινωνιών. Στην παράκτια πανεπιστημιακή πόλη Halmstad στη Σουηδία, η υπεύθυνος προσωπικού Anna Wallefors λέει ότι αυτό έχει υποστηρίξει «πολύ ευέλικτους» μικρότερους κατασκευαστές που μετακινούνται σε προϊόντα όπως τα Ατομικά Μέσα Προστασίας, το τζελ χειρός - ακόμη και τα μπλουζάκια με θέμα τον COVID-19. Παρ 'όλα αυτά, λέει «έχουμε χτυπηθεί σκληρά - επηρεάζει όλους μας». Η ανεργία αυξήθηκε από 4-5% στο 8-10%. Στη βιομηχανική πόλη Gabrovo στη Βουλγαρία, όπου μια ισχυρή κατασκευαστική βάση σημαίνει ότι η οικονομία δεν επιβραδύνεται, η πόλη παρακολούθησε την ευρωστία 55 τοπικών εταιρειών σε μια διαδικτυακή έρευνα, προβλέποντας μελλοντική απασχόληση.

 

 

 

Το Halmstad είναι μία παράκτια πόλη στην σουηδική ακτή με περίπου 100.000 κατοίκους - και μέλος του δικτύου μεταφοράς καλής πρακτικής του URBACT, OnBoard,.

 

Παραδείγματα βιώσιμων λύσεων σε επίπεδο κοινότητας περιλαμβάνουν επίσης δημιουργικές υπαίθριες εκδηλώσεις και ταξίδια στην ιταλική πόλη Μάντοβα (Mantua). Εν τω μεταξύ, μια σειρά από ιστότοπους που διοικούνται από την πόλη και συνδέουν καταναλωτές και παραγωγούς, είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να προωθούν τις τοπικές επιχειρήσεις, μειώνοντας παράλληλα το αποτύπωμα του άνθρακα. Ο ιστότοπος ηλεκτρονικού εμπορίου,  «Medina Shopping», της ισπανικής πόλης Medina del Campo,,γνώρισε άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κεντρική πλατφόρμα «Viana Market»της πορτογαλικής πόλης Viana do Castelo, προβάλει πάνω από 100 εμπόρους λιανικής, μία από τις πολλές πρωτοβουλίες COVID-19 που αναπτύχθηκαν με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις τοπικές επιχειρήσεις και τους ομίλους ψηφιακής οικονομίας.

 

Το UBRACT παρέχει μια δομή και μεθοδολογία για αυτού του είδους συμμετοχή των ενδιαφερομένων. Για παράδειγμα, στην ισπανική πόλη Viladecans, μετά από το αρχικό απαγορευτικό  (lockdown) την άνοιξη του 2020, η τοπική ομάδα δράσης του URBACT συναντήθηκε διαδικτυακά για να σχεδιάσει μια λύση που ανταποκρίνεται στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, μέλη της Τοπικής Ομάδας Δράσης του URBACT- από σχολεία, οικογένειες, εταιρείες, πανεπιστήμια και το Εκπαιδευτικό Δίκτυο Καινοτομίας της πόλης - άρχισαν να καθορίζουν μια πρωτοβουλία για την παροχή κατάρτισης και υποστήριξης ΤΠΕ σε εκπαιδευτικούς και οικογένειες. Η Viladecans ενέπνευσε άλλες πόλεις που συμμετείχαν στο δίκτυο URBACT, OnBoard, να εξερευνήσουν παρόμοιες συμμετοχικές προσεγγίσεις. Σήμερα, στα σχολεία της σουηδικής πόλης Halmstad συμμετέχουν γονείς, επιχειρήσεις, αθλητικοί σύλλογοι, κάτι που όπως αναφέρει ο Jonas Åberg, συντονιστής του δικτύου μεταφοράς, OnBoard,  «κανονικά δεν θα συνέβαινε καθόλου».

2. Διατομεακή συνεργασία και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση

 

Το είδος των στενών δεσμών που ενθαρρύνει το URBACT μεταξύ τομέων και δημοτικών υπηρεσιών και με άλλους φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα των μικρών πόλεων. Η Anna Wallefors λέει ότι η ισχυρή συνεργασία είναι βασική για τον τρόπο αντιμετώπισης της σουηδικής πόλης Halmstad, με γειτονικούς δήμους, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και πολλούς τοπικούς φορείς. Με μόλις έξι δήμους στην περιοχή και 10.000 δημοτικούς υπαλλήλους, «είναι πιο εύκολο να συνεργαστούμε».

 

Η περιφερειακή πόλη Viladecans στην Ισπανία βασίζεται στον «καλό συντονισμό με τις υγειονομικές εγκαταστάσεις που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της πανδημίας», λέει η Alicia Valle. Το συμβούλιο συντόνισε μια οριζόντια ομάδα εργασίας που περιλαμβάνει μια διευθύνουσα ομάδα του Δημοτικού Συμβουλίου της Viladecans και εκπροσώπους από το νοσοκομείο και πέντε γηροκομεία. «Παρακολουθήθηκε  η εξέλιξη της πανδημίας και αναζητήθηκαν λύσεις πέρα από την ανταλλαγή πρωτοκόλλων και ποια μηνύματα πρέπει να διαδίδονται μεταξύ των πολιτών». Μια παρόμοια κοινή ομάδα εργασίας για την ασφάλεια του σχολείου περιλαμβάνει άτομα από πρωτοβάθμια κέντρα υγειονομικής περίθαλψης, το Τμήμα Εκπαίδευσης του συμβουλίου και τις σχολικές εκπαιδευτικές ομάδες.

Η Viladecans είναι μια πόλη 67.000 κατοίκων περίπου που βασίζεται στις υπηρεσίες και βρίσκεται 15 χλμ από τη Βαρκελώνη. Επίσης,  είναι και η επικεφαλής πόλη-εταίρος του Δικτύου Μεταφοράς Καλής Πρακτικής, OnBoard.

 

Εν τω μεταξύ, στον γεωργικό τοπικό δήμο Jelgava στη Λετονία, η  Anita Škutāne, Αναπληρωτής Επικεφαλής Ανάπτυξης αναφέρει: «Χρησιμοποιούμε μια διατομεακή προσέγγιση στην καθημερινή μας ζωή στον δήμο, καθώς αποδεικνύει ότι μπορείτε να επιτύχετε το αποτέλεσμα ευκολότερα και γρηγορότερα όταν πολλά ενδιαφερόμενα μέρη ή  ενδιαφερόμενοι φορείς συνεργάζονται και αναζητούν λύσεις.» Αυτό ενίσχυσε την ανταπόκρισή τους στην πανδημία, με δράσεις που κυμαίνονται από την αυξημένη κοινωνική υποστήριξη, τις παραδόσεις συσκευασιών τροφίμων και την επαναπασχόληση εργαζομένων στον πολιτιστικό τομέα, έως την ανακαίνιση δημόσιων κτιρίων και χώρων ενώ η πρόσβαση είναι περιορισμένη.

 

 

 

3. Μαθαίνοντας από άλλες πόλεις - διακρατικές ανταλλαγές URBACT

«Υπάρχει ένα μέρος όπου οι μικρές ευρωπαϊκές πόλεις αισθάνονται άνετα και όπου μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλο - και αυτό είναι το URBACT», λέει η επικεφαλής εμπειρογνώμονας του URBACT  Mireia Sanabria. Και προσθέτει: «Υπάρχουν πολύ λίγα άλλα προγράμματα όπου μπορούν να είναι ισοδύναμα με τις μεγαλύτερες πόλεις.»

 

Οι περισσότερες πόλεις που συμμετέχουν στα δίκτυα URBACT μπόρεσαν να κρατήσουν επαφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεταφέροντας τις συναντήσεις τους στο διαδίκτυο. Σε έξι χώρες, το έργο έξυπνης πόλης του δικτύου URBACT ,Card4All, που προωθεί ψηφιακές «κάρτες πολιτών», είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Η Caterina Fresu, από το Δήμο Sassari (Σαρδηνία, Ιταλία) αναφέρει ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες της πόλης βελτιώνονται ως αποτέλεσμα: «Μέσω του προγράμματος URBACT είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους συναδέλφους μας σε πόλεις εταίρους σχεδόν κάθε εβδομάδα, μοιράζοντας προβλήματα και λύσεις και βρίσκοντας κοινό έδαφος . Χωρίς αυτή τη συχνή κοινή ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σίγουρα θα αισθανόμασταν πιο μόνοι απέναντι σε μια άγνωστη και απρόβλεπτη πρόκληση. " Η πόλη Jurmala στη Λάτβια, για παράδειγμα, μοιράστηκε τον τρόπο με τον οποίο η κάρτα πολίτη του δήμου τους επέτρεψε μια πολύτιμη ανάλυση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια του COVID-19. «Αν και βρίσκεται σε αρχική φάση μελέτης, χάρη στο Card4all, κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού (lockdown) έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ενεργοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών για πολίτες στην ιταλική πόλη Sassari», καταλήγει η Catarina Fresu.

 

«Το πιο δυνατό πράγμα είναι να παραμείνουν οι άνθρωποι μαζί και να ξεπεράσουν τις προκλήσεις μαζί», λέει η Desislava Koleva από το Δήμο του Γκάμπροβο στη Βουλγαρία. Με τους εταίρους που συμμετέχουν στο δίκτυο URBACT, iPlace, το Γκάμπροβο διερεύνησε πώς να υποστηρίξει τη ζωτικότητα και να ανοίξει ξανά τις οικονομίες μετά την πανδημία του COVID-19. Στο Amarante στην πορτογαλία, ο διευθυντής έργου για το δίκτυο iPlace και ο διευθυντής του InvestAmarante Tiago Ferreira λέει: «Αυτές οι συζητήσεις εμπλούτισαν όλους τους συμμετέχοντες. Νιώσαμε τυχεροί που έχουμε αυτήν την ευκαιρία να μοιραστούμε ιδέες και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ένα δίκτυο υποστήριξης. " Το μικρό μέγεθος της πόλης Amarante ήταν «ένα μεγάλο πλεονέκτημα» από την άποψη της υγείας. Οι τουρίστες επέστρεψαν «πολύ γρήγορα» το καλοκαίρι και οι οικονομικοί τομείς όπως η μεταλλουργία, η ξυλουργική και οι κατασκευές παρέμειναν ανοιχτοί.

 

Το Amarante είναι μια ιστορική πόλη περίπου 56.000 κατοίκων στη βόρεια Πορτογαλία - και επικεφαλής πόλη-εταίρος του δικτύου URBACT, iPlace.

 

Οι διακρατικές ανταλλαγές του URBACT ενισχύουν επίσης την ανθεκτικότητα στην ισπανική πόλη Medina del Campo . «Όχι μόνο χάρη στην εμπειρία και τη γνώση των πόλεων-εταίρων - που είναι πάντα χρήσιμη», λέει ο συντονιστής της Τοπικής Ομάδας Δράσης URBACT, Juan González Pariente, «αλλά χάρη σε δίκτυα με ορισμένες από αυτές τις πόλεις που μπορούν να βοηθήσουν τη Medina να βρει νέες θέσεις εργασίας και πόρους». Για παράδειγμα, το δίκτυο URBACT CityCentreDoctor οδήγησε σε συνέργειες μεταξύ της Medina del Campo και της βιομηχανίας οίνου της πόλης Amarante, δημιουργώντας νέες οικονομικές ευκαιρίες και διαρκή υποστήριξη.

Οι πόλεις-εταίροι του δικτύου OnBoard συμφωνούν. Στην ισπανική πόλη Viladecans, η Sara Cerezo, υπεύθυνη υποστήριξης του δικτύου OnBoard, λέει: «Η ανταλλαγή εμπειριών με πόλεις-εταίρους του URBACT ήταν πραγματικά χρήσιμη και ενδιαφέρουσα. Κάθε πόλη είχε μια διαφορετική προσέγγιση και διαφορετικές δράσεις. " Και για τον Jonas Åberg της σουηδικής πόλης Halmstad, «η τακτική επικοινωνία με τους συνεργάτες του URBACT, η ανταλλαγή εμπειριών και συμβουλών, σε διαδικτυακές συναντήσεις ήταν πραγματικά χρήσιμη καθ 'όλη τη διάρκεια της κρίσης».

 

4. Η δύναμη του ολοκληρωμένου βιώσιμου σχεδιασμού

Το URBACT βελτιώνει τις δυνατότητες των πόλεων για τη δημιουργία βιώσιμων Ολοκληρωμένων Σχεδίων Δράσης (Integrated Action Plans -IAPs) - ενισχύοντας την ανθεκτικότητα για την αντιμετώπιση απροσδόκητων προκλήσεων (βλ. την περίπτωση της ισπανικής πόλης Igualada, για παράδειγμα). Ενώ ορισμένες μικρότερες πόλεις επιτάχυναν αυτά τα σχέδια για να ενισχύσουν την ανταπόκρισή τους στον Κορωνοϊό, άλλες ήταν λιγότερο τυχερές. Το Hoogeveen στην Ολλανδία, αναζωογόνησε το κέντρο της πόλης του με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, χάρη σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που δημιουργήθηκε με το δίκτυο URBACT RetaiLink (2016-2018). Χωρίς τα κεφάλαια - ή την πολιτική υποστήριξη - για την επιτάχυνση του σχεδίου κατά τη διάρκεια του COVID-19, μειώθηκαν οι βελτιώσεις για την προβολή της εικόνας του κέντρου της πόλης και του δημόσιου χώρου και έκλεισαν περίπου 15 κεντρικά καταστήματα λιανικής πώλησης: 50 καταστήματα είναι πλέον κενά.

 

 

Υπάρχουν όμως πολλές θετικές ιστορίες: Η ισπανική πόλη Vic, επιτάχυνε τα δημοτικά μέτρα για την προώθηση της υγείας και της ευημερίας, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει την τοπική οικονομία. Αυτό περιελάμβανε το πρόγραμμα "Vic city 30" για την μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης, ορίζοντας το όριο ταχύτητας στα 30χλμ / ώρα  και την προώθηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων, όπως το περπάτημα, η ποδηλασία και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Η πόλη περιορίζει πλέον την κυκλοφορία των μηχανοκίνητων  στους κεντρικούς δρόμους τα σαββατοκύριακα. «Αυτό το μέτρο ανταποκρίνεται στην ανάγκη να μπορούμε να κρατήσουμε την κοινωνική απόσταση, αλλά και την επιθυμία να κινηθούμε προς μια πιο βιώσιμη και υγιή πόλη", λέει η Marta Rofin Serra, αρχιτέκτονας αστικού σχεδιασμού για τον δήμο  της πόληςVic. , και συντονιστής του δικτύου URBACT Healthy Cities. Η Vic επέκτεινε και βελτίωσε επίσης  τις λωρίδες για ποδηλάτες και τα πεζοδρόμια.

 

 

Εν τω μεταξύ, το Γκάμπροβο (Gabrovo) "είναι πολύ αισιόδοξο", λέει η Desislava Koleva. Με το 29% των κατοίκων άνω των 65 ετών, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ήταν να προσελκύσει νέους στην πόλη - μια τάση που επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Νέοι στη Βουλγαρία, που ζουν κυρίως στη Σόφια, επέστρεψαν στις πόλεις καταγωγής τους. Νέες οικογένειες έχουν αρχίσει να αγοράζουν σπίτια στα χωριά γύρω από το Γκάμπροβο. Επομένως, θα χρειαστεί να χτίσουμε νέες υποδομές και αξιοθέατα. " Νέο στο URBACT, το Gabrovo βρίσκει το δίκτυο iPlace μια ιδιαίτερα χρήσιμη πηγή μάθησης και συγκριτικής αξιολόγησης με άλλες πόλεις.

 

Το Γκάμπροβο είναι μια βιομηχανική πόλη περίπου 62.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στα Βαλκανικά Όρη στην κεντρική Βουλγαρία - και μέλος του δικτύου URBACT, iPlace.

Ελπίδες για το μέλλον

 

Για πολλές μικρότερες πόλεις, αν και οι καιροί είναι δύσκολοι, η πανδημία COVID-19 προκάλεσε μία διαρκή θετική αλλαγή. «Τα άσχημα αποτελέσματα της πανδημίας θα αναγκάσουν τον καθένα να αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε ή που εργαζόμαστε μέχρι τώρα», λέει ο Juan González Pariente στη Μεντίνα. Το Συμβούλιο της ιταλικής πόλης Σάσσαρι (Sassari), αναγνώρισε τη σημασία της ψηφιοποίησης, της κατάρτισης και της τεχνολογίας για την εξ αποστάσεως εργασία. Η Caterina Fresu ελπίζει ότι «η κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία να ξεκινήσει ο μετασχηματισμός της πόλης Sassari σε μια έξυπνη πόλη».

 

Οι πόλεις έχουν επίσης δει την αξία του καθαρού αέρα και του υγιεινού τρόπου ζωής. «Εάν υπάρχει ένα καλό πράγμα που προέκυψε από την κρίση του COVID-19, είναι οι περιβαλλοντικές βελτιώσεις όπως η μειωμένη κυκλοφοριακή κίνηση, ο καθαρότερος αέρας», λέει η Adriana Nepote, Αντιδήμαρχος της ιταλικής πόλης Μάντοβα (Mantua) . Και προσθέτει: «Πρέπει να είμαστε ανθεκτικοί όχι ως άτομα αλλά ως Ευρωπαίοι πολίτες. Πρέπει να εφαρμόσουμε την ιδέα της κοινότητας και να είμαστε πιο γενναιόδωροι, και στη συνέχεια πρέπει να μάθουμε - αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί μια μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να εφαρμόσουμε και να αναπτύξουμε νέους τρόπους ζωής.»

 

Συνολικά, λέει η Mireia Sanabria, εμπειρογνώμονας του URBACT:  «Παρόλο που είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αποδείξουμε πόσο σημαντικό ήταν το URBACT, αυτές οι πόλεις που συμμετείχαν σε έργα του URBACT και χρησιμοποίησαν τη μεθοδολογία και ενσωμάτωσαν αυτόν τον τρόπο εργασίας, πιθανότατα αντέδρασαν καλύτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εάν η δημόσια διοίκηση έχει αυτές τις ικανές ομάδες, εάν έχει την ευελιξία και την τεχνολογία για να αντιδρά σε αυτές τις καταστάσεις, υπάρχει μεγάλη διαφορά.»

 

Το URBACT θα συνεχίσει να υποστηρίζει πόλεις όλων των μεγεθών, σε στενή συνεργασία με τα 23 Δίκτυα Προγραμματισμού Δράσης του προγράμματος τα επόμενα δύο χρόνια. Έχει η πόλη σας κάποια εμπειρία να μοιραστεί; Ενημερώστε μας!

 

Περαιτέρω ανάγνωση

Άλλα άρθρα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό περιλαμβάνουν ένα στιγμιότυπο των πρώτων αντιδράσεων των πόλεων URBACT, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάστηκαν η αστική φτώχεια, η ισότητα των φύλων, το κλίμα - και η Νέα Χάρτα της Λειψίας. Ρίξαμε φως σε θέματα που αφορούν στη βελτίωση της ανθεκτικότητας σε τουριστικές πόλεις, επισκεφθήκαμε μια καταλανική πόλη που επλήγη σημαντικά από την πανδημία και εξερευνήσαμε τις λύσεις για τον COVID-19 που υποστηρίζουν την αλληλεγγύη των τροφίμων καθώς και την ψυχική και σωματική ευεξία.

Submitted by mpapoutsi on 10/12/2020