Rețelele URBACT: În căutarea partenerului ideal

Edited on 09/02/2024

A group of people crossing the zebra crossing.

Cum să construiești un parteneriat solid pentru o rețea URBACT.

 

Din anul 2002, Rețelele URBACT au reunit orașe europene pentru a facilita schimbul de cunoștințe și bune practici, dezvoltând și testând soluții urbane.

Când ne gândim la oportunitățile anterioare și la cele viitoare, ne lovim de vechea întrebare: Ce face un parteneriat solid? Am analizat rețelele URBACT anterioare și pe cele în implementare pentru a extrage sfaturi generale privind parteneriatul URBACT, ținând cont în mod specific cerințele de eligibilitate pentru apelurile viitoare privind Rețelele URBACT.

Experiența Rețelei URBACT

Pe scurt, Rețelele URBACT sunt disponibile pentru orașe, zone metropolitane, districte, cartiere și alte entități publice echivalente, având de obicei o durată de 2,5 ani și implicând parteneri din diverse țări.

 

Apelul lansat anul trecut a fost dedicat Rețelelor de Planificare a Acțiunilor, iar un nou apel va fi lansat înainte de încheierea programului. Apelul dedicat Rețelele de Transfer de Inovare este deschis până la data de 20 martie 2024, iar un Apel pentru Bune Practici va fi deschis în perioada 15 aprilie - 30 iunie 2024.

Este extraordinar de satisfăcător și motivant să interacționezi cu colegi din alte orașe din Europa, toți având ca obiectiv stimularea schimbării. Observând câteva exemple recente, se elaborează planuri pentru mobilitate urbană durabilă în Letonia, Lituania, Croația, Polonia, Italia, Spania și Slovenia. Comunitățile urbane din Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Portugalia, Spania, Italia, Irlanda, Țările de Jos și Bosnia-Herțegovina își refac legăturile dintre orașe și natură. Alte rețele și-au asumat angajamentul de a înțelege motivele pentru care orașele mai mici sunt mai fericite, accesul la locurile de muncă pentru tinerii din mediul urban și alte aspecte relevante.

Obțineți cele mai recente informații din aceste rețele în articole tematice elaborare de experții care le coordonează!


Transferul de Inovare: un nou tip de parteneriat

Spre deosebire de alte tipuri de Rețele URBACT, Partenerii Lideri ai Rețelelor de Transfer de Inovare trebuie să fi fost implicați în proiecte finanțate în cadrul Inițiativei „Actiuni Urbane Inovatoare” (UIA) între anii 2016 și 2023.

În decurs de 24 de luni, orașul cu un proiect UIA va transfera experiență și cunoștințe către alte orașe, urmând trei etape: Înțelegere, Adaptare și Pregătire pentru reutilizare. Un rezultat cheie pentru fiecare oraș implicat va fi dezvoltarea unui Plan de Investiții solid.