10 φορές που το πρόγραμμα URBACT έκανε ψηφιακά αλμάτα

Edited on 21/05/2024

Διαχρονικά, το πρόγραμμα URBACT έχει υπάρξει πρωτοπόρος στον τομέα της δίκαιης ψηφιακής μετάβασης. Η εμπειρία συμμετεχουσών πόλεων μαρτυρεί την αλλαγή αυτή.

Μεταξύ των κύριων στόχων της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής και έξυπνης Ευρώπης. Όμως, τι ακριβώς σημαίνει ο όρος «άλμα προς την ψηφιακή μετάβαση»; Διαβάστε παρακάτω για να πάρετε μια ιδέα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι πόλεις του προγράμματος URBACT αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του σήμερα, αξιοποιώντας τεχνολογικές λύσεις και πρωτότυπες ιδέες.

Πειραιάς (Ελλάδα): Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη

Στο πλαίσιο των προσπαθειών της για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ευκαιριών καινοτομίας εντός της τοπικής οικονομίας, η πόλη του Πειραιά διοργάνωσε τον δικό της διαγωνισμό επιχειρηματικότητας για την προαγωγή της γαλάζιας ανάπτυξης (Blue Growth Entrepreneurship Competition), ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως «Καλή Πρακτική URBACT». Ως μια παραθαλάσσια πόλη με ισχυρή ναυτιλιακή βιομηχανία, είναι προς το απόλυτο συμφέρον του Πειραιά και των πολιτών του η εξερεύνηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών που προσφέρει η γαλάζια οικονομία, καθώς επίσης η σε βάθος εμπλοκή και συμμετοχή στην εν λόγω αναπτυξιακή διαδικασία. Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έγκειται, ουσιαστικά, στη σύνταξη και την υποβολή επιχειρηματικών σχεδίων από φιλόδοξους επιχειρηματίες, τα οποία, εν συνεχεία, συγκρίνονται και αξιολογούνται βάσει ενός συνόλου προκαθορισμένων κριτηρίων. Σκοπός του εγχειρήματος είναι η ώθηση των δυνητικών επιχειρηματιών προς την κατεύθυνση της εξερεύνησης νέων δυνατοτήτων και της αξιοποίησης αναπτυξιακών ευκαιριών εντός της ψηφιακής οικονομίας.

Ένας από τους νικητές παλαιότερου διαγωνισμού είναι η ελληνική νεοφυής εταιρεία Ferryhopper, η οποία δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα αναζήτησης και κράτησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό πρόσβαση στην αγορά ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για πολλαπλούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και από μια μεγάλη γκάμα παρόχων θαλασσίων μεταφορών. Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα της τεραστίας δυναμικής που μπορεί να προσφέρει σε μια οικονομία η συνδυαστική αξιοποίηση διατομεακών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων, λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη το εύρος των διαθέσιμων τεχνολογικών και ψηφιακών ευκαιριών. Η εμπειρία του Πειραιά από τη διοργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού αυτού επέτρεψε στην πόλη να τεθεί επικεφαλής εταίρος σε δύο Δίκτυα Μεταφοράς Καλών Πρακτικών του προγράμματος URBACT, και πιο συγκεκριμένα στα δίκτυα BluAct (2018-2021) και BluAct Second Wave (2021-2023). Τα αποτελέσματα από τις δράσεις των δικτύων αυτών υπήρξαν εξαιρετικά και η συγκεκριμένη καλή πρακτική κατέστη πηγή έμπνευσης και εκτός της ΕΕ. Πολύ πρόσφατα, το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκδήλωσε ενδιαφέρον για αυτήν την καλή πρακτική και η ομάδα του BluAct παρουσίασε το έργο της σε διαμορφωτές αστικών αναπτυξιακών πολιτικών από διάφορες χώρες.

 

Γιέλγκαβα (Λετονία): Υποστήριξη περιβαλλοντικών δεδομένων

Ως εταίρος έργου του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσεων IoTXchange (2019-2022), με επικεφαλής εταίρο την πορτογαλική πόλη Φουντάο, η πόλη της Γιέλγκαβα χρησιμοποιεί, από τον Ιούλιο του 2021, μια προηγμένη τεχνολογία αισθητήρων, βασισμένη σε υποδομή Διαδικτύου Πραγμάτων, προκειμένου να εκτελεί μετρήσεις τοπικών μετεωρολογικών και περιβαλλοντικών δεδομένων. Ο λετονικός δήμος αξιοποιεί τον προϋπολογισμό δοκιμαστικών δραστηριοτήτων για να προωθήσει τη χρήση της ψηφιακής υποδομής Διαδικτύου Πραγμάτων ως ένα μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό εργαλείο σε τοπικό επίπεδο, αποσκοπώντας στη γενική υποστήριξη των αγροτών, άλλων ενδιαφερομένων μερών καθώς και, ευρύτερα, της κοινωνίας πολιτών. Στο πλαίσιο πιλοτικών δράσεων, η Γιέλγκαβα εγκατέστησε τέσσερις σταθμούς μετρήσεων, συνδεδεμένους μεταξύ τους με υποδομή Διαδικτύου Πραγμάτων, στο κέντρο της πόλης και τις αγροτικές εγκαταστάσεις. Η συλλογή των διαφόρων κατηγοριών δεδομένων (θερμοκρασία αέρα, υγρασία εδάφους, βροχόπτωση, ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμων) πραγματοποιείται από δύο διαφορετικά υψόμετρα, των δύο και δέκα μέτρων αντίστοιχα. Πρόκειται για μια διαδικασία ελέγχου και εξακρίβωσης της εγκυρότητας των συλλεχθέντων δεδομένων, η οποία λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν λόγοι αντικατάστασης των υφισταμένων αισθητήρων με καινούριους.

Μπάσα Ρομάνια (Ιταλία): Μια εφαρμογή για βιώσιμη διατροφική αλυσίδα

Αποτελούμενη συνολικά από εννέα ιταλικούς δήμους, η Ένωση της Μπάσα Ρομάνια συμμετείχε στο Δίκτυο Σχεδιασμού Δράσεων «FOOD CORRIDORS» (2019-2022) για την προαγωγή των βιώσιμων διατροφικών συστημάτων στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας καθώς και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η συγκεκριμένη περιοχή της Ιταλίας επέλεξε να εστιάσει την προσοχή της στην τοπική οικονομία, διευκολύνοντας, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων στον διατροφικό κλάδο και αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες για την παραγωγή καινοτομιών στην τοπική αλυσίδα αξίας. Ειδικότερα σε σχέση με κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις των ιταλικών δήμων, η έννοια και ιδέα της εγγύτητας, γνωστή και με τις φράσεις «από την παραγωγή στην κατανάλωση» ή «απόσταση μηδέν χιλιομέτρων» υπήρξε κεντρικής σημασίας στοιχείο. Σε συνεργασία με την Τοπική Ομάδα URBACT, οι δήμοι σχεδίασαν διάφορες δράσεις αναδιανομής τροφίμων για την υποστήριξη των ΜΚΟ και την αντιμετώπιση της φτώχειας, αποσκοπώντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, στην αποφυγή της σπατάλης τροφίμων και τη δημιουργία ενός πλεονάσματος αλληλεγγύης.

Άλλες δράσεις που αναπτύχθηκαν συμπεριέλαβαν εδαφικές πρωτοβουλίες μάρκετινγκ για την υποστήριξη της υπεύθυνης και υγιεινής διατροφής του ντόπιου πληθυσμού. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του δικτύου, ο ντόπιος πληθυσμός έλαβε σημαντική ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες των ψηφιακών εργαλείων επ’ αφορμή των επιβληθέντων περιορισμών λόγω πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτών των συγκυριών, συνθηκών και φιλοδοξιών, το δίκτυο αποφάσισε να αξιοποιήσει τον προϋπολογισμό δοκιμαστικών δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη μιας ολοκαίνουριας εφαρμογής. Η συγκεκριμένη εφαρμογή –η οποία, προς το παρόν, είναι διαθέσιμη μόνο για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα Android– συλλέγει δεδομένα γεωεντοπισμού των ντόπιων παραγωγών, παρουσιάζοντας ιστορικά στοιχεία τοπικών επιχειρήσεων, αγορών, ακόμη και τουριστικών αγροκτημάτων, καθώς επίσης άλλες πληροφορίες για πολίτες και υποψήφιους καταναλωτές της περιοχής. Νέα χαρακτηριστικά και νέες δυνατότητες της εφαρμογής βρίσκονται, αυτήν τη στιγμή, υπό κατασκευή, ιδίως για τη δημιουργία μιας συλλογής χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων. Άλλες πρόσθετες λειτουργικότητες βρίσκονται, επίσης, υπό εξέταση, όπως, για παράδειγμα η αναδιανομή τροφίμων.

Σεν Κεντέν (Γαλλία): Συμμετοχή όλων των πολιτών στην ψηφιακή επανάσταση

Η πόλη του Σεν Κεντέν έχει ήδη λάβει μέρος σε δύο Δίκτυα Σχεδιασμού Δράσεων του προγράμματος URBACT, και πιο συγκεκριμένα στα δίκτυα DigiPlace και ActiveCitizens (2019-2022). Ακολουθώντας την ισχυρή πολιτική βούλησή τους για αντιμετώπιση των κύριων μελλοντικών προκλήσεων της πόλης με συλλογικό και συμμετοχικό τρόπο –και υιοθετώντας μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση στην υλοποίηση της τοπικής κλιματικής στρατηγικής για μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050– οι αρχές του Σεν Κεντέν προχώρησαν, επίσης, στην κατάρτιση του τοπικού σχεδίου δράσης για την ψηφιακή μετάβαση. Με βάση τις αρχές της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη μείωση στα λειτουργικά και παραγωγικά κόστη και την υποστήριξη των τοπικών ενδιαφερομένων μερών για την απόκτηση ψηφιακών εργαλείων, η γαλλική πόλη επιχείρησε να αντιμετωπίσει το ψηφιακό χάσμα στην περιοχή της. Παρόλο που οι περισσότερες δημόσιες διοικητικές υπηρεσίες είναι ήδη ψηφιοποιημένες (π.χ. οι φορολογικές και οι υγειονομικές υπηρεσίες), ένα σημαντικό ποσοστό του ντόπιου πληθυσμού (της τάξεως του 20% περίπου) αισθανόταν ακόμη αποκλεισμένο από αυτές εξαιτίας της έλλειψης ψηφιακών δεξιοτήτων. Το γεγονός αυτό παρακίνησε την πόλη να επενδύσει, κυρίως μέσω δημοτικών, περιφερειακών και κρατικών και λοιπών άλλων τοπικών πόρων, σε δράσεις εγγύτητας και υποστήριξης των πολιτών με απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους. Η πόλη δημιούργησε διάφορα κέντρα αλληλεγγύης και κοινοτικούς χώρους όπου οι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών καθώς και σε μηχανισμούς υποστήριξης. Η κοινωνική συνοχή βρίσκεται στην καρδιά του δικτύου ActiveCitizens, στοιχείο το οποίο αποτέλεσε την αφορμή για την περαιτέρω διερεύνηση μεθόδων και τεχνικών συμμετοχής του ντόπιου πληθυσμού στη συγκεκριμένη διαδικασία κοινωνικής συμπερίληψης.

Μπάρνσλει (Ηνωμένο Βασίλειο): Προσαρμογή ή καταστροφή

Ως μια μεσαίου μεγέθους βρετανική πόλη με μεγάλες φιλοδοξίες, το Μπάρνσλεϊ υπήρξε ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου τοπικής οικονομίας, βασισμένου στην καινοτομία και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ύστερα από τη συρρίκνωση του μεταλλευτικού βιομηχανικού κλάδου της περιοχής, η οποία έλαβε χώρα κατά τη δεκαετία του 1980. Πρόκειται για μια ιστορία με την οποία πολλές ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να ταυτιστούν. Προς αυτήν την αναπτυξιακή κατεύθυνση και για περισσότερο από μια δεκαετία, το Μπάρνσλεϊ έχει αναλάβει τη δέσμευση της δημιουργίας ποιοτικότερων θέσεων εργασίας, ιδίως στους τομείς των δημιουργικών δραστηριοτήτων, των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών συστημάτων. Στην καρδιά των πρόσφατων επιτυχιών της βρετανικής πόλης βρίσκεται το καινοτόμο εγχείρημα με την ονομασία «Barnsley Enterprise», ένα πρόγραμμα επιχειρηματικότητας που παρέχει υπηρεσίες «μίας στάσης» σε εκείνες τις τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να λάβουν υποστήριξη από τη δημοτική αρχή, καθώς και το καινοτόμο εγχείρημα με την ονομασία «Digital Media Centres», το οποίο έγκειται στην ίδρυση και τη λειτουργία κόμβων υποστήριξης δημιουργικών και ψηφιακών πρωτοβουλιών.

Στο Μπάρνσλεϊ απονεμήθηκε ο τίτλος της «Καλής Πρακτικής URBACT» και τέθηκε επικεφαλής τριών έργων URBACT: του Δικτύου Σχεδιασμού Δράσεων TechTown (2015-2018) και των Δικτύων Μεταφοράς Καλών Πρακτικών Tech Revolution (2018-2021) και Tech Revolution 2.0 (2021-2023). Χάρη στις εμπειρίες αυτές, η δημοτική αρχή κατάφερε να διευρύνει την ακτίνα δράσης και επιρροής της και το 2022 της ζητήθηκε να ηγηθεί της χάραξης και εφαρμογής μιας περιφερειακής ψηφιακής στρατηγικής. Μια τέτοια επιτυχία προσφέρει τη δυνατότητα στο Μπάρνσλεϊ να αναπτύξει σε ευρύτερη κλίμακα τις αρχές του, επεκτείνοντας, παράλληλα, τις δράσεις του σε πανεπιστήμια, κατοικίες, καταστήματα και ταξιδιωτικές εγκαταστάσεις.

Νιρέγκχαζα (Ουγγαρία): Ένα ενεργητικό σύστημα υποστήριξης των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας

Μέσω της συμμετοχής της στο Δίκτυο Σχεδιασμού Δράσεων TechTown (2015-2018) και, εν συνεχεία, στο Δίκτυο Μεταφοράς Καλών Πρακτικών Tech Revolution (2018-2021), η Νιρέγκχαζα έχει βιώσει μεγάλους μετασχηματισμούς. Η ουγγρική πόλη έχει δημιουργήσει μια δραστήρια και καλά οργανωμένη υπηρεσία υποστήριξης επιχειρήσεων εντός του τοπικού βιομηχανικού συγκροτήματος «Industrial Park Company». Εκεί εδρεύει πλέον ένα νέο Κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας, με έναν σταθερό λειτουργικό προϋπολογισμό, χρηματοδοτούμενο από τον δήμο, και έξι άτομα προσωπικού πλήρους απασχόλησης, με καθήκοντα την προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης, την υποστήριξη των επιχειρήσεων και την προώθηση των επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος της πόλης έχει θέσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας του και επιδιώκει να εστιάσει τις προσπάθειές του στην επίτευξη μιας ισχυρής αναπτυξιακής δυναμικής, σε τοπικό επίπεδο, με μοχλό την ψηφιακή οικονομία.

Όουλου (Φινλανδία): Έξυπνοι κάδοι και ψηφιακά δίδυμα

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο Δίκτυο Σχεδιασμού Δράσεων DigiPlace (2019-2022), το Όουλου συνεργάστηκε με μια νεοφυή επιχείρηση για την ανάπτυξη μιας ψηφιακής εφαρμογής που αφορά την κατά παραγγελία, από πολίτες, συλλογή απορριμμάτων καθώς και την ενεργό παρακολούθηση της πληρότητας των δημοτικών κάδων. Η κατά παραγγελία επιλογή δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή προκειμένου να ζητήσουν την αποκομιδή των απορριμμάτων, όταν ο κάδος τους αρχίζει να γεμίζει, στοιχείο το οποίο συμβάλλει στον δυναμικό προγραμματισμό της συλλογής των απορριμμάτων από την αρμόδια εταιρεία καθαριότητας. Η συγκεκριμένη λειτουργία βασίζεται στη χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για τον υπολογισμό της βέλτιστης διαδρομής των οχημάτων συλλογής απορριμμάτων προκειμένου αυτά να κινούνται, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο, πέριξ των σημείων αποκομιδής όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη για άδειασμα κάδων. Ένας παρόμοιος αλγόριθμος χρησιμοποιείται και στο σύστημα παρακολούθησης των δημοτικών κάδων, το οποίο ανιχνεύει, με τη χρήση αισθητήρων, την ποσότητα απορριμμάτων που βρίσκεται στο εσωτερικό περισσοτέρων από χίλιους κάδους της πόλης και προγραμματίζει τη διαδικασία αποκομιδής όταν αυτοί κοντεύουν να γεμίσουν πλήρως.

Η εμπειρία αυτή του Όουλου οδήγησε σε μια μείωση της τάξεως του 40% τόσο στον συνολικό αριθμό των πραγματοποιούμενων αποκομιδών στον δήμο όσο και στον συνολικό αριθμό των απαιτούμενων οχημάτων καθαριότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση του κόστους της διαδικασίας αποκομιδής των απορριμμάτων αλλά και της ποσότητας εκπομπών άνθρακα. Παρομοίως, ο επικεφαλής εταίρος του δικτύου DigiPlace, ο ιταλικός δήμος της Μεσίνα, έχει εφαρμόσει ένα σύστημα ενεργητικής διαχείρισης των υπηρεσιών καθαριότητας της πόλης, αξιοποιώντας ένα δίκτυο αισθητήρων, καμερών και συνδεδεμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Και οι δύο περιπτώσεις ευρωπαϊκών πόλεων αποτελούν κορυφαία παραδείγματα συνδυαστικής χρήσης τεχνολογικών συστημάτων τελευταίας γενιάς και τεχνογνωσίας αιχμής (αισθητήρες διαδικτύου των πραγμάτων, βελτιστοποίηση διαδρομών, μηχανική μάθηση και βιντεοαναγνώριση) για την αντιμετώπιση ουσιαστικών αστικών προκλήσεων ή τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών των πόλεων, με παράλληλη αξιοποίηση μηχανισμών αμοιβαίας εκμάθησης από ομοτίμους.

Μπιέλσκο-Μπιάλα (Πολωνία): Δημιουργία μιας ψηφιακής οικονομίας

Μέσω της συμμετοχής του στο Δίκτυο Μεταφοράς Καινοτομίας AS TRANSFER (2021-2023) –μια πιλοτική συνεργασία ανάμεσα στο πρόγραμμα URBACT και το πρόγραμμα των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (Urban Innovative Actions UIAs) για τη μεταφορά χρήσιμων διδαγμάτων που αποκομίστηκαν από προηγούμενο υλοποιηθέν έργο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στην ΕΕ– ο δήμος του Μπιέλσκο-Μπιάλα άντλησε έμπνευση από την πρωτοβουλία AS FABRIK της ισπανικής πόλης του Μπιλμπάο. Το αρχικό έργο έγκειτο στην ανάπτυξη μιας σφαιρικής ιδέας για τη δημιουργία προγραμμάτων κατάρτισης, συνεργατικών σχημάτων και δράσεων για την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης και την ενίσχυση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων στο Μπιλμπάο. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του πιλοτικού δικτύου AS TRANSFER, το Μπιέλσκο-Μπιάλα ανέπτυξε, μέσω συμμετοχικών μεθόδων δράσης, ένα επενδυτικό σχέδιο για την περαιτέρω αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που προσφέρει η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Άλλωστε, η πολωνική πόλη υπήρξε ανέκαθεν πρωτοπόρος σε θέματα τεχνολογίας, καθώς, ήδη από το 2014, έχει δημιουργήσει τον πρώτο δικό της δημιουργικό χώρο τεχνολογίας καθώς και το πρώτο, σε εθνικό επίπεδο, εργαστήριο νέων τεχνολογιών (Fab Lab). Εάν το επενδυτικό σχέδιο υλοποιηθεί με επιτυχία, τότε αυτό θα επιτρέψει στο Μπιέλσκο-Μπιάλα να δημιουργήσει ένα καλά συνδεδεμένο και δυναμικό τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας, με επίκεντρο τον υφιστάμενο Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας. 

Αβέιρο (Πορτογαλία): Μια κάρτα για την απλοποίηση των τοπικών υπηρεσιών

Ύστερα από τη συμμετοχή του Αβέιρο στο Δίκτυο Μεταφοράς Καλών Πρακτικών CARD4ALL (2018-2021), η πορτογαλική πόλη έγινε γνωστή ως ένα ψηφιακό σύμπλεγμα, ως μια περιοχή καινοτομίας με μια ισχυρή οικονομίας της γνώσης, ένα δραστήριο πανεπιστήμιο, ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και ένα σύνολο καινοτόμων εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε ψηφιακούς και παραδοσιακούς οικονομικούς κλάδους. Εντούτοις, η ολοένα μεγαλύτερη ανάπτυξη νέων ψηφιακών λύσεων δημιούργησε ένα σύνθετο σύστημα παρόχων, σημείων επαφής και πηγών πληροφόρησης για διάφορες τοπικές υπηρεσίες, το οποίο δυσχέραινε σημαντικά τον τοπικό πληθυσμό να το αξιοποιήσει προς όφελός του. Σε μια προσπάθεια απλοποίησης της πρόσβασης των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες και μετασχηματισμού του Αβέιρο σε μια εξυπνότερη, ανοικτότερη, ανθεκτικότερη και συμπεριληπτικότερη κοινωνία, ο πορτογαλικός δήμος συμμετείχε το 2018 σε ένα έργο του προγράμματος των Αστικών Καινοτόμων Δράσεων (UIA), με τίτλο «AVEIRO STEAM CITY», για την υποστήριξη της υιοθέτησης τεχνολογιών 5και Διαδικτύου των Πραγμάτων. Επιπλέον, το Αβέιρο, βασιζόμενο στην Καλή Πρακτική URBACT «Citizen Card» της ισπανικής πόλης Χιχόν (επικεφαλής εταίρου του δικτύου CARD4ALL), υιοθέτησε τη χρήση μιας κοινής κάρτας για τους μαθητές όλων των σχολείων του δήμου, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα διαχείρισης λειτουργιών και διενέργειας πληρωμών σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δήμου και των σχολείων της περιοχής (κυλικεία, σχολικές προμήθειες, φωτοτυπίες, πρόσβαση σε κτήρια, παράταση λειτουργίας σχολείων, κ.ά.). 

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές προπαρασκευαστικές ενέργειες υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πεδίο της χαρτογράφησης των διαφόρων τεχνικών συστημάτων για την εξασφάλιση της συμβατότητας στη λειτουργία τους και της ευκολίας στη χρήση τους. Σχεδόν ταυτόχρονα, το Αβέιρο ενεργοποίησε, επίσης, νέες διαδικτυακές υπηρεσίες, με μια ευρεία γκάμα επιλογών. Σήμερα, διαφορετικές δημοτικές υπηρεσίες συνεργάζονται μεταξύ τους για τη δημιουργία ενός πιο ολιστικού συστήματος κάρτας του πολίτη, το οποίο θα καλύπτει όλους, σχεδόν, τους τομείς της τοπικής ζωής, όπως την κινητικότητα, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την τεχνολογία. Κάθε δημοτική υπηρεσία δρα ως μεσάζων με τους εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών και τους παραχωρησιούχους, ενθαρρύνοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τις ισχυρές διατομεακές συνεργασίες.

Συμβαδίζοντας με την ψηφιακή μετάβαση: Ολοκαίνουρια επιμορφωτικά διαδικτυακά μαθήματα του προγράμματος URBACT

Το πρόγραμμα URBACT δεσμεύεται να προάγει την ψηφιακή μετάβαση σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του, από τις μεθόδους ανταπόκρισης της ΕΕ στις αστικές προκλήσεις των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών πόλεων στα συνεργατικά δίκτυα του προγράμματος μέχρι και τις διαδικασίες σχεδιασμού βιώσιμων αστικών πολιτικών από τις εν λόγω πόλεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ψηφιακή διάσταση ορίστηκε ως μία από τις τρεις οριζόντιες προτεραιότητες της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2021-2027), μαζί με τις θεματικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της ισότητας των φύλων. Επανειλημμένα, το URBACT έχει υποστηρίξει έμπρακτα τη διάχυση γνώσεων στο πεδίο της ψηφιακής μετάβασης των πόλεων, τόσο μέσω της διαδικτυακής μαθησιακής κοινότητας «TechPlace» όσο και, πιο πρόσφατα, μέσω της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας «Keeping up with the Digital Transition», η οποία είναι ανοικτή και διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. 

Πολλές και διάφορες ψηφιακές λύσεις και ιδέες εμφανίζονται καθημερινά στο προσκήνιο των τεχνολογικών εξελίξεων, και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει τη δυνατότητα του πολιτικοδιοικητικού προσωπικού των πόλεων να τις παρακολουθεί στενά. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο, συνεπώς, για τις πόλεις να διαθέτουν την ικανότητα να ελίσσονται με ευκολία μες στο ψηφιακό αυτό περιβάλλον και να αξιοποιούν πλήρως τη μεγάλη δυναμική του. Οι πόλεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στη διαδικασία ψηφιακής μετάβασης των τοπικών κοινωνιών, σε συνεργασία κιόλας με τον ιδιωτικό τομέα. Από θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι την προώθηση της συμμετοχικής διακυβέρνησης και από θέματα που αφορούν την εκπαίδευση μέχρι και την οικονομία, οι ψηφιακές λύσεις μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα εργαλεία στα χέρια των επαγγελματιών του χώρου των βιώσιμων αστικών πολιτικών προκειμένου να διαμορφώσουν καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες προτάσεις δημόσιας πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Submitted by mpapoutsi on 21/05/2024