De-a lungul anilor, URBACT a deschis calea către o tranziție digitală echitabilă. Experiențele unor orașe stau mărturie a schimbării.
Printre obiectivele sale de bază, politica de coeziune a UE a stabilit ca primă prioritate crearea unei Europe mai competitive și mai inteligente. Dar ce înseamnă să faci saltul spre tranziția digitală? Citiți mai departe pentru a vă face o idee despre modul în care orașele URBACT au făcut față provocărilor actuale folosind soluții și idei tehnologice.
Pireu (Grecia)
Concursul de antreprenoriat Blue Growth
Ca parte a eforturilor sale de a crea noi locuri de muncă și oportunități de inovare în cadrul economiei locale, Pireu a lansat concursul de antreprenoriat pentru creștere albastră, care este recunoscut ca o bună practică URBACT. Fiind un oraș de coastă, cu o industrie maritimă puternică, este în interesul orașului și al cetățenilor săi să exploreze economia albastră. În centrul practicilor sale se află un concurs, în cadrul căruia planurile de afaceri sunt pregătite și prezentate de către antreprenorii aspiranți, apoi comparate și judecate în funcție de un set de criterii prestabilite. Scopul este de a-i determina pe potențialii antreprenori să exploreze noi oportunități de creștere în cadrul economiei digitale.
Unul dintre câștigătorii din trecut este Ferryhopper - o piață online de bilete de feribot care ajută consumatorii să aibă acces la bilete pentru mai multe călătorii, care sunt vândute de o serie întreagă de operatori de transport. Această competiție este un exemplu interesant al modului în care prioritățile intersectoriale, având în vedere oportunitățile tehnologice și digitale, pot oferi un potențial uriaș. Experiența Pireu a determinat orașul să devină partener principal în două rețele de transfer: BluAct (2018 - 2021) și BluAct Second Wave (2021 - 2023). Rezultatele au fost remarcabile, iar această bună practică a devenit o sursă de inspirație dincolo de UE. Cel mai recent, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare s-a interesat de ea, iar echipa BluAct și-a prezentat activitatea în fața responsabililor municipali din diferite țări.
Jelgava (Letonia)
Date privind mediul
În calitate de partener în rețeaua de planificare a acțiunilor IoTxChange (2019 - 2022), care a fost condusă de Fundão (PT), orașul Jelgava utilizează tehnologia senzorilor Internet of Things începând din iulie 2021 pentru a măsura datele locale privind vremea și mediul. Municipalitatea a profitat de bugetul activităților de testare pentru a utiliza IoT ca instrument de politică pentru schimbarea orașului, cu obiectivul general de a sprijini fermierii, alte părți interesate și, în sens mai larg, societatea civilă. În calitate de proiect pilot, Jelgava a instalat patru stații cu conexiuni IoT în centrul orașului și în incinta fermelor. Se colectează diferite tipuri de date - temperatura aerului, umiditatea solului, precipitațiile, viteza și direcția vântului - folosind două înălțimi diferite, la 2 și 10 metri înălțime, ceea ce este considerat o dovadă de concept pentru validarea datelor, care ar trebui să joace un rol în cazul în care ar trebui să fie instalați noi senzori.
Bassa Romagna (Italia)
O aplicație pentru un lanț alimentar durabil
Compusă din nouă municipalități, Uniunea Bassa Romagna a participat la rețeaua de planificare a acțiunilor FOOD CORRIDORS (2019 - 2022) pentru a promova sisteme alimentare durabile în domeniul sănătății, mediului și schimbărilor climatice. Folosind o abordare integrată, acest teritoriu a ales să se concentreze pe economia locală, permițând crearea de start-up-uri alimentare și bazându-se pe tehnologie pentru aduce inovare în lanțul valoric local. În ceea ce privește aspectele sociale și de mediu, conceptul de proximitate, cunoscut și sub numele de "food to fork" sau "0 km", a fost esențial. Împreună cu grupul lor local URBACT, municipalitățile au planificat diferite acțiuni de redistribuire a alimentelor pentru a sprijini ONG-urile și a combate sărăcia, evitând în același timp risipa - un surplus de solidaritate.
Alte acțiuni au inclus inițiative de marketing teritorial pentru a sprijini consumul responsabil și sănătos de alimente locale. În plus, pe durata de viață a rețelei, oamenii au devenit din ce în ce mai conștienți de potențialul instrumentelor digitale, datorită constrângerilor pandemiei. Un astfel de context și ambiții au determinat rețeaua să folosească bugetul activităților de testare pentru a dezvolta o aplicație complet nouă. Disponibilă în prezent pentru telefoanele Android, aplicația colectează geolocalizarea producătorilor locali, prezentând istoricul companiilor, piețele locale și chiar fermele turistice și alte informații pentru cetățenii și potențialii consumatori din zonă. Noi funcții sunt încă în curs de realizare, în special pentru crearea unui repertoriu de produse locale tipice. Sunt analizate și alte funcționalități, cum ar fi redistribuirea alimentelor.
Saint Quentin (Franța)
Implicarea tuturor cetățenilor în revoluția digitală
Saint Quentin a participat la două rețele de planificare a acțiunilor (2019 - 2022), DigiPlace și ACTIVE CITIZENS. Ca urmare a unei dorințe politice puternice de a face față principalelor provocări ale viitorului - și de a pune în aplicare strategia sa pentru 2050 cu o abordare centrată pe oameni - orașul și-a definit planul digital. Bazându-se pe principiile utilizării noilor tehnologii pentru a promova dezvoltarea durabilă, reducerii costurilor și sprijinirii părților interesate locale pentru însușirea instrumentelor digitale, orașul a dorit să abordeze problema decalajului digital. Chiar dacă majoritatea serviciilor administrative publice au devenit digitale - cum ar fi impozitele și serviciile de sănătate - aproximativ 20% din populația locală se simțea în continuare exclusă din cauza lipsei de competențe digitale. Acest lucru a determinat orașul să investească, în principal prin intermediul municipalității, al fondurilor regionale și de stat și al altor resurse locale, în activități de apropiere de cetățeni, în moduri simple, dar eficiente. Orașul a înființat mai multe centre de solidaritate, spații comunitare în care oamenii pot avea acces la facilități și sprijin TIC. Coeziunea socială se află în centrul proiectului ACTIVE CITIZENS, motiv pentru care rețeaua a fost un prilej de a explora și mai mult și de a implica localnicii în acest proces de incluziune.
Barnsley (Marea Britanie)
Adaptare sau extincție
Fiind un oraș britanic de dimensiuni medii cu ambiții mari, orașul este de mult timp dornic să dezvolte o "nouă" economie bazată pe inovare și pe Industria 4.0, după redimensionarea industriei miniere în anii 1980. Aceasta este o poveste la care se pot raporta multe orașe europene. În acest scop, de mai bine de un deceniu, orașul s-a angajat să crească locurile de muncă cu valoare mai mare, în special în sectoarele sale creative, tehnologice și digitale. În centrul succeselor recente se află Barnsley Enterprise - un program de antreprenoriat, care oferă un ghișeu unic pentru întreprinderile locale care solicită sprijinul primăriei - și Centrele media digitale, hub-uri fizice pentru inițiative creative și digitale.
Barnsley este considerat URBACT Good Practice și a condus trei proiecte URBACT: TechTown Action Planning Network (2015 - 2018) și Transfer Networks Tech Revolution (2018 - 2021) și Tech Revolution 2.0 (2021 - 2023). Datorită acestor experiențe, consiliul local a privit dincolo de orașul în sine și, în 2022, a fost solicitat să piloteze o strategie digitală regională. O astfel de realizare va permite orașului să își continue principiile, extinzându-și în același timp activitățile, inclusiv în universități, facilități rezidențiale, de retail și de călătorie.
Nyiregyhaza (HU)
Un sistem de afaceri activ pentru a sprijini economia digitală
Prin participarea sa la rețeaua de planificare a acțiunilor TechTown (2015 - 2018) și, ulterior, la rețeaua de transfer Tech Revolution (2018 - 2021), orașul Nyiregyhaza a fost martorul unor mari transformări. Orașul a înființat un serviciu activ - și coordonat - de sprijinire a afacerilor în cadrul Companiei de Parcuri Industriale Independente. Orașul găzduiește acum un nou Centru de Tehnologie și Inovare, cu un buget de funcționare stabil, asigurat de municipalitate, cu șase angajați cu normă întreagă, care lucrează în domeniul dezvoltării economice, al sprijinului pentru întreprinderi și al promovării investițiilor. Primarul enumeră acum dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă ca priorități cheie și încearcă să se concentreze pe creșterea în cadrul economiei digitale.
Oulu (Finlanda)
Pubele inteligente și gemeni digitali
În timpul participării sale la rețeaua de planificare a acțiunilor DigiPlace (2019 - 2022), orașul Oulu (Finlanda) a colaborat cu un start-up pentru a dezvolta o aplicație pentru cetățeni care să permită colectarea deșeurilor la cerere, precum și monitorizarea activă a pubelelor municipale. Opțiunea la cerere permite locuitorilor să utilizeze aplicația pentru a solicita o colectare atunci când pubela lor se umple, ceea ce duce la programarea dinamică a unei colectări în traseul de colectare al companiei de deșeuri. Aceasta utilizează algoritmi de inteligență artificială pentru a calcula traseul optim pentru ca vehiculele de colectare a deșeurilor să se deplaseze în jurul pubelelor care trebuie colectate în cel mai eficient mod, vizitând pubelele doar atunci când este necesar. Un algoritm similar este legat de sistemul municipal de monitorizare a pubelelor, care urmărește cantitatea de deșeuri din peste 1 000 de pubele din oraș cu ajutorul senzorilor și programează pubelele în ciclul de colectare atunci când acestea sunt aproape pline.
Această experiență a dus la o reducere cu 40% atât a numărului de colectări, cât și a numărului de vehicule necesare în cadrul parcului auto, cu reducerile asociate în ceea ce privește costurile și emisiile de carbon. În mod similar, partenerul principal al DigiPlace, municipalitatea din Messina (Italia), gestionează activ serviciile de colectare a deșeurilor folosind o rețea de senzori, camere și algoritmi asociați de învățare automată și inteligență artificială. Acestea reprezintă exemple excelente de tehnologii și know-how existente - senzori IoT, optimizarea rutelor, învățare automată și recunoaștere video - care sunt combinate pentru a aborda provocările reale ale orașelor sau pentru a îmbunătăți eficiența și eficacitatea serviciilor municipale, învățând în același timp de la colegii lor.
Bielsko - Biala (Polonia)
Crearea unei economii digitale
Prin participarea sa la rețeaua AS-TRANSFER (2021 - 2023) - o colaborare pilot între URBACT și Urban Innovative Actions (UIA) pentru a integra lecțiile învățate din proiectele anterioare - municipalitatea din Bielsko-Biala s-a inspirat din inițiativa AS-FABRIK din Bilbao (ES). Proiectul inițial a constat în dezvoltarea unui concept cuprinzător care a oferit noi programe de formare, parteneriate și acțiuni pentru a accelera digitalizarea și a stimula înființarea de startup-uri inovatoare în orașul spaniol. De-a lungul proiectului pilot, orașul polonez a dezvoltat în mod participativ un plan de investiții pentru a profita în continuare de Industria 4.0. Orașul este de mult timp un pionier atunci când vine vorba de tehnologie. În 2014, Biesko-Biala a deschis primul său spațiu creativ și primul FabLab din Polonia. Dacă va avea succes, planul de investiții va permite orașului să creeze un ecosistem local de inovare bine conectat și viu, având în centru actualul său Digital Innovation Hub.
Aveiro (Portugalia)
Un card pentru a simplifica serviciile locale
Ca rezultat al participării orașului Aveiro la rețeaua de transfer CARD4ALL (2018 - 2021), orașul a devenit cunoscut ca un cluster digital, un teritoriu al inovării cu o economie a cunoașterii puternică, o universitate dinamică, un centru de cercetare și dezvoltare în domeniul telecomunicațiilor și firme inovatoare în sectoarele digitale și tradiționale. Cu toate acestea, dezvoltarea din ce în ce mai mare a noilor soluții digitale a creat un sistem complex de furnizori, interfețe și surse de informații pentru diverse servicii din oraș, care era din ce în ce mai greu de navigat pentru locuitorii locali. În încercarea de a simplifica accesul cetățenilor la serviciile publice și de a transforma Aveiro într-o societate mai inteligentă, mai deschisă, mai rezistentă și mai incluzivă, municipalitatea a implementat un proiect Urban Innovative Actions (UIA) în 2018 - Aveiro STEAM CITY, care sprijină adoptarea tehnologiilor 5G și Internet of Things. Pe baza bunei practici URBACT din Gijon (Spania), partenerul principal din CARD4ALL, Aveiro a început prin introducerea unui card comun pentru toți elevii din diferitele sale școli.
Toate serviciile furnizate de municipalitate și de școli pot fi gestionate și plătite cu ajutorul acestuia. Aceasta include cantina, rechizitele școlare, fotocopiile, chiar și accesul în clădiri și prelungirile zilei de școală. Acțiunile pregătitoare au inclus cartografierea diferitelor sisteme pentru a asigura compatibilitatea și ușurința de utilizare. Aproape simultan, orașul a activat, de asemenea, noi servicii online, cu o gamă largă de opțiuni. În prezent, diferite departamente municipale colaborează pentru a crea un sistem mai amplu de carduri de cetățean care să acopere aproape toate sectoarele vieții locale, inclusiv mobilitatea, educația, sportul, cultura, turismul și IT. Fiecare departament acționează ca intermediar cu proprii furnizori externi de servicii și concesionari, încurajând o cooperare intersectorială puternică.
Să ținem pasul cu tranziția digitală
Noul curs online al URBACT
URBACT se angajează să îmbunătățească tranziția digitală în toate activitățile programului: în răspunsurile UE la provocările urbane și în procesele de planificare ale tuturor orașelor URBACT. Nu este surprinzător faptul că digitalul se numără printre cele trei priorități transversale pentru această perioadă de programare (2021 - 2027) - alături de temele ecologice și de gen. De fiecare dată, programul a sprijinit diseminarea cunoștințelor pe această temă, prin TechPlace și, cel mai recent, prin cursul "Keeping Up with the Digital Transition", care este deschis tuturor celor interesați de acest subiect.
Soluțiile și ideile digitale apar cu repeziciune, iar personalului municipal și politicienilor le poate fi greu să țină pasul. Prin urmare, este important ca orașele să fie capabile să navigheze în acest univers și să profite de întregul său potențial. Orașele au un rol vital de jucat în tranziția digitală, alături de sectorul privat. De la aspectele ecologice la guvernanța participativă, de la educație la economie, soluțiile digitale îi pot ajuta pe practicienii urbani să ofere abordări mai bune și mai integrate la nivel local. Începeți cursul acum și dezvoltați-vă capacitățile!
După ce veți citi aceste 10 exemple, suntem convinși că veți fi la fel de entuziasmați ca și noi să țineți pasul cu tranziția digitală în Europa.
Pentru a afla mai multe despre TechPlace și alte resurse, nu uitați să consultați URBACT Knowledge Hub!