Wat gaat URBACT doen in 2021? Bekijk 8 van onze hoogtepunten voor het komende jaar

Edited on 04/04/2023

Gelukkig Nieuwjaar! Het wordt weer een zwaar jaar, maar hier zijn enkele redenen om hoopvol te zijn over URBACTs werk ter ondersteuning van geïntegreerde duurzame ontwikkeling in steden en gemeenten in de EU.

We hebben een aantal hoogtepunten voor 2021 op een rijtje gezet en met een aantal mensen achter deze initiatieven gesproken om er meer over te weten te komen. Lees verder voor een glimp van hetgeen hen enthousiast maakt voor het komende jaar van het programma.

 

 

 

 

 

1. De URBACT Transfer Networks gaan hun 'uitwisselingsperiode' in

Eddy Adams, URBACT programma-expert

 

"Recent onderzoek heeft ons een dieper inzicht gegeven in hoe goede praktijken tussen steden worden overgedragen, en waarom het netwerkmodel van URBACT succesvol is. 2021 wordt het jaar om deze ervaringen te delen. URBACT heeft heel wat te vieren!

Vanaf het voorjaar zal een reeks evenementen de lessen verspreiden die onze steden hebben geleerd in de URBACT Transfer Networks - sommigen zullen zelfs mensen persoonlijk samenbrengen! Ik kijk er vooral naar uit dat dit alles samenkomt op ons URBACT City Festival, dat wij in juni 2021 willen houden. Dit zal de volgende fase van hun projectreis markeren, en een kans zijn om alles wat we hebben geleerd te vieren en te delen.

Een nieuw URBACT-proefproject zal ook voortbouwen op de lessen van het Transfernetwerk; momenteel staat een oproep open voor steden die de lessen van de projecten van de eerste oproep voor innovatieve acties in steden willen overdragen, die in maart van start gaat. Dus als u deel wilt uitmaken van onze ervaring in 2021, doe dan mee!"

 

2. URBACT lanceert online aanbestedingstraining voor steden

Matthew Baqueriza-Jackson, Lead Expert van Making Spend Matter en Co-Trainer voor de URBACT Online Cursus over Strategisch Inkopen

 

"Waar ik het meest naar uitkijk, is onze nieuwe online aanbestedingstraining die in maart 2021 van start gaat. Alle steden zullen dan kunnen leren van het URBACT Making Spend Matter-netwerk, dat de goede praktijken van Preston (UK) al op zeer doeltreffende wijze aan zes andere steden heeft overgedragen. Aan de hand van casestudies zullen wij stap voor stap laten zien hoe steden sociale en milieuoverwegingen kunnen integreren in hun besluitvorming over aanbestedingen, te beginnen met een methodologie om te meten waar de uitgaven van de stad naartoe gaan.

Inkoop kan heel boeiend zijn als je het op de juiste manier gebruikt. Als ik naar 2021 kijk, denk ik dat het goed zou zijn als alle URBACT-steden anders zouden gaan denken over de manier waarop zij goederen en diensten inkopen. Het is een echte kans voor gemeenten om het financieel vermogen dat ze hebben via aanbestedingen te gebruiken om bijvoorbeeld banen te creëren, vaardigheden te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen. Schrijf je nu in voor de online cursus".

 

3. Bijdragen tot vooruitgang op het gebied van klimaatverandering

Marcelline Bonneau, Urbact-programmadeskundige

 

"Klimaatverandering is een prioritaire kwestie waarvan we willen dat alle steden er in 2021 aandacht aan geven. Wij zullen leren van de URBACT-netwerken Zero Carbon Cities en Urb-En Pact - en, wat de circulaire economie betreft, Resourceful Cities en URGE. In mei zullen wij 'groene' thema's promoten rond de Wereld Bijendag op 20 mei.

URBACT zal betrokken zijn bij de COP 26 van dit jaar - in welke vorm dan ook! Zo zullen steden een sleutelrol spelen bij de uitvoering van de 'Voedselverklaring van Glasgow', waarbij lokale overheden worden ondersteund bij het verminderen van de impact van lokale voedselsystemen op klimaatverandering. Daaraan gekoppeld is de "Stedenoproep voor voedseldemocratie en voedselsoevereiniteit in Europa", op 23 maart, onder leiding van het URBACT BioCanteens netwerk en met steun van onder andere Europarlementariër Marc Tarabella.

Er zullen ook veel synergieën en stedelijke oplossingen te zien zijn in voedselgerelateerde URBACT-netwerken - BeePathNet, Ru:rban, BioCanteens en FOOD CORRIDORS. Ik ben hoopvol, maar realistisch over 2021. We hebben veel geleerd in 2020. Steden hebben geen andere optie dan zich aan te passen."

 

4. Bepaling van het toekomstige URBACT-programma

Adele Bucella, hoofd van de eenheid Projecten en programmering van URBACT

 

"2021 is een spannend jaar voor de toekomst van URBACT: ik zal samen met de lidstaten en de Europese Commissie de opzet van het volgende programma 'URBACT IV' volgen, als onderdeel van een nieuw EU-kader voor stedelijke ontwikkeling. Het gaat erom voort te bouwen op de ervaring die URBACT tot dusver heeft opgedaan om steden te helpen betere plaatsen om te werken en te wonen te worden.

Hoewel het 'DNA' van URBACT in het nieuwe programma behouden blijft - zoals de beproefde 'URBACT-methode' en een groter deel van het budget voor transnationale netwerken - zijn er ook enkele inspirerende veranderingen om naar uit te kijken. Een van de vernieuwingen is een sterkere nadruk op hulp aan URBACT-steden bij de uitvoering van de geïntegreerde actieplannen die zij zullen ontwikkelen, met koppelingen naar de Europese structuurfondsen. Een andere vernieuwing is de steun voor capaciteitsopbouw op belangrijke, sectoroverschrijdende domeinen die voor alle steden in Europa van belang zijn - zoals de digitale overgang, gendergelijkheid en milieuduurzaamheid. In de komende maanden zullen we hierover meer details bekendmaken.

 

5. Delen van URBACT-kennis over het recht op huisvesting

Laura Colini, URBACT-programmadeskundige

 

"Mensen die vóór de pandemie al kwetsbaar waren, zijn dat in 2021 nog meer. URBACTs werk op het gebied van huisvesting en inclusie zal blijven groeien, en we zullen ook andere steden aanmoedigen om in te zetten op het recht op huisvesting, en het beleid in de praktijk te verbeteren. Dit jaar kijk ik ernaar uit om meer aandacht te besteden aan steden en kwetsbaarheden, met name huisvestingsgerelateerde kwesties: preventie van uitzetting, genderbeleid, energiearmoede, migratie, enz.

Een belangrijke ontwikkeling zal ons nieuwe platform zijn voor het delen van resultaten van het URBACT-UIA initiatief "Steden die zich inzetten voor het recht op huisvesting". Steden in URBACT-netwerken die relevant zijn voor huisvesting, dakloosheid en kwetsbaarheid - zoals ROOF, SIBdev of CITIES4CSR - zullen voorbeelden uitwisselen en presenteren. Ik ben benieuwd hoe het platform zal aansluiten bij bredere evenementen - zoals het EU-rapport over betaalbare en adequate huisvesting, en de EU-stedenagenda "Cultuur en Cultureel Erfgoed" actie over de regulering van kortetermijnverhuur. En dan is er nog de conferentie over dakloosheid die op 21 juni door het Portugese EU-voorzitterschap wordt georganiseerd.”

 

6. Een proefnetwerk van steden die duurzame ontwikkelingsdoelstellingen lokaliseren

Céline Ethuin, projectmedewerker URBACT, coördinator SDG-netwerk

 

"Ik ben blij dat ik de voorbereidingen mag leiden voor een proefnetwerk van URBACT dat tot doel heeft een groep EU-steden te ondersteunen bij het uitwisselen, opbouwen van capaciteiten en ontwikkelen van instrumenten voor het uitvoeren van een diagnose, visievorming, planning en monitoring van meetbare acties om de VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling te lokaliseren.

Het is de eerste keer dat URBACT specifiek zal ingaan op de SDG's, die een breed scala van duurzame geïntegreerde ontwikkelingsthema's bestrijken. Wij werken samen met CEMR en gebruiken de RFSC-tool. Wij bouwen ook banden op met organisaties zoals JRC, OESO, UN Habitat en UN SDSN. Uitwisseling met en leren van steden buiten de EU die al werken aan de lokalisatie van de SDG's zal input, methoden, instrumenten en inspiratie opleveren voor de partners. Dit wereldwijde perspectief is bijzonder opwindend.

We verwachten de pilot te starten in maart 2021 - en te laten lopen tot september 2022. Het is een kans om het bewustzijn van de SDG's te helpen vergroten en de rol van lokale overheden en belanghebbenden te versterken bij het vertalen van de mondiale 2030-agenda in concreet lokaal beleid, en zo actief deel te nemen aan het Decennium van Actie om te bouwen aan de toekomst die we willen."

 

7. Een boost voor de URBACT Techplace gemeenschap

Ian Graham, Lead Expert van DigiPlace en URBACT Digital Support Expert

 

"De verschuiving naar digitaal is zeer plotseling geweest, zowel in de manier waarop we werken als in de manier waarop steden functioneren. Dit jaar kijk ik ernaar uit om URBACT de TechPlace gemeenschap te laten groeien - ik zie een echte kans voor het uitgroeien tot een go-to ecosysteem voor tech in steden in heel Europa.

Er zullen inspirerende case studies en uitwisselingsmogelijkheden zijn voor steden van alle groottes, voortbouwend op URBACT netwerken, zoals DigiPlace en TechRevolution. Ik hoop dat dit ook een kans zal zijn om in te spelen op de behoefte aan capaciteitsopbouw - om stadsleiders te helpen begrijpen wat de waarde is van digitaal op stadsniveau, en hoe ze de juiste veranderingen kunnen doorvoeren zodat de digitale overgang voor iedereen werkt.

Toen Covid-19 toesloeg, was ik een van de drie 'digitale buddy's' die URBACT heeft ingeschakeld om steden te helpen effectiever online te werken met transnationale partners en URBACT Local Groups. Ik kijk ernaar uit om dit in 2021 voort te zetten: de nieuwe uitdaging zal zijn om te beslissen wanneer ik ga reizen. Beginnen met het opbouwen van een nieuwe manier van werken, een nieuw hybride model van digitale en fysieke werkmethoden, is een kritieke taak voor 2021."

 

8. Voortbouwen op recente successen en sterke punten van URBACT

Sally Kneeshaw, Urbact-programmadeskundige

 

"In de komende maanden zullen we alle 436 stedelijke beoefenaars van de URBACT e-University alumni terug verwelkomen voor een meet-up, om de voortgang te delen sinds onze intensieve capaciteitsopbouw labs in de herfst van 2020. Deze bijeenkomst zal nog steeds online plaatsvinden, maar zal de gelegenheid bieden om bij te praten met vrienden uit de werkgroepen, op de hoogte te blijven van het laatste nieuws, en een aantal nieuwe platformfuncties uit te proberen om interactie en willekeurig netwerken aan te moedigen en de ontembare URBACT gemeenschapsgeest in stand te houden.

In 2021 zal ook ons initiatief Gender Equal Cities worden versterkt, omdat we profiteren van het lopende werk van het URBACT Gendered Landscape netwerk om de principes van gendermainstreaming toe te passen op alle gebieden van stedelijke ontwikkeling.

Maar ik moet zeggen dat waar ik het meest naar uitkijk in 2021, het persoonlijk ontmoeten van URBACT collega's en stadspartners is. Wat een vreugde zal het zijn als we elkaar eindelijk weer de hand kunnen schudden, fysiek bij elkaar kunnen komen, en de verbindingen kunnen hervinden die ons in staat stellen om diepgaand te leren, te co-creëren en elkaar te inspireren."

 

Waar kijkt u het meest naar uit in het komende jaar voor URBACT? Laat het ons weten. En volg URBACT op sociale media om meer gedetailleerde updates te krijgen over deze en nog veel meer stedelijke kwesties die URBACT helpt steden aan te pakken in 2021.

 

Submitted by Fabian Massart on 29/01/2021
author image

Fabian Massart

See all articles